Ενημέρωση με ένα κλικ

MEGA Stories: Η άγνωστη ιστορία της Αθήνας στην Κατοχή 1941-1944

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης φωτίζουν τις σκοτεινές πτυχές της περιόδου μέσα από μαρτυρίες και νέα ιστορικά τεκμήρια.

Η εκπομπή MEGA Stories επιστρέφει απόψε στις 00:10 στο πρόγραμμα του MEGA, μεταφέροντας τους τηλεθεατές στην Αθήνα της περιόδου 1941-1944. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου, έχοντας ως συνοδοιπόρο τον ιστορικό και συγγραφέα Μενέλαο Χαραλαμπίδη, ανασυνθέτει την καθημερινότητα στην κατεχόμενη πρωτεύουσα και τη δράση της Εθνικής Αντίστασης.

Η έρευνα αναδεικνύει την ιστορία που κρύβεται στους δρόμους και τα κτίρια της πόλης, από τα κρατητήρια στην Κοραή 4 έως την έδρα της Γκεστάπο στη Μέρλιν 6, όπου μηνύματα και χαραγμένα ονόματα στους τοίχους αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των βασανιστηρίων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν οι προσωπικές μαρτυρίες. Η Λέλα Καραγιάννη, εγγονή της ομώνυμης ηρωίδας της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», ξεδιπλώνει τη δράση της γιαγιάς της, η οποία εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι στις 8 Σεπτεμβρίου 1944. Παράλληλα, ο επιζών του Ολοκαυτώματος Βενιαμίν Αλμπάλας αφηγείται τον αγώνα επιβίωσης της εβραϊκής κοινότητας της Αθήνας κάτω από την απειλή του διωγμού.

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το επίκεντρο είναι η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών κρατουμένων την 1η Μαΐου 1944, ως αντίποινα για τον θάνατο του Γερμανού υποστράτηγου Φραντς Κρεχ. Ο γαλλογερμανός ιστορικός Βαλεντίν Σνάιντερ αναλύει τα νέα φωτογραφικά τεκμήρια που ήρθαν πρόσφατα στο φως, εμπλουτίζοντας τη γνώση μας για εκείνη τη μαύρη σελίδα της ιστορίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com