Αστέριος Πελτέκης: «Η Λυσιστράτη παραμένει επίκαιρη γιατί τα βασικά ζητήματα δεν λύθηκαν»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ μιλά για την επιτυχημένη περιοδεία με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και τις 17.000 θεατές στην Επίδαυρο.
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη συνεχίζει να προκαλεί αίσθηση, με την καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) να κερδίζει το στοίχημα της αποδοχής από το κοινό. Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Αστέριος Πελτέκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Enjoy» και τη Γιώτα Βαζούρα, στάθηκε στην εντυπωσιακή πορεία της παράστασης, η οποία κορυφώθηκε με δύο sold-out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 21 και 22 Αυγούστου, συγκεντρώνοντας συνολικά 17.000 θεατές.
Με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου να πρωταγωνιστεί, το εμβληματικό έργο του Αριστοφάνη απέδειξε για άλλη μια φορά τη διαχρονικότητά του. Ερωτηθείς για το αν ο αρχαίος κωμωδιογράφος θα ασκούσε κριτική στη σημερινή κοινωνία, ο Αστέριος Πελτέκης υπογράμμισε τη στασιμότητα: «Φαντάζομαι ότι θα σχολίαζε με τον δικό του μοναδικό και καυστικό τρόπο το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προς επίλυση των βασικών ζητημάτων της δικής του δραματουργίας, αφήνοντάς τα να παραμένουν επίκαιρα».
Αναφορικά με τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και της σύγχρονης σκηνοθετικής ματιάς, ο σκηνοθέτης τόνισε πως το μυστικό έγκειται στον σεβασμό της δραματουργικής βάσης. Η προσέγγιση αυτή, απαλλαγμένη από ευκαιριακές εκπτώσεις για χάρη της επικαιρότητας, κρίνεται τελικά από την υποκειμενική ανταπόκριση του κοινού, το οποίο αγκάλιασε θερμά τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική πρόταση.
