Ενημέρωση με ένα κλικ

Η τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος σήμερα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ

Δέσμη κυρώσεων αναμένεται να τεθεί σήμερα επί τάπητος στην άτυπο Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γίνεται στο Βερολίνο, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, με φόντο τη νέα NAVTEX της Άγκυρας για το Oruc Reis κι ενώ στο διπλωματικό πεδίο καταγράφεται και το δεύτερο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο Βερολίνο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει στους ΥΠΕΞ τις επιλογές που έχει επεξεργαστεί για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Αποφάσεις ωστόσο δεν αναμένονται, καθώς πρόκειται για άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε.

Το δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες για δεύτερη φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τραμπ ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης.

Προηγήθηκε τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη, με αφορμή την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τα βλέμματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Άγκυρα εξέδωσε χθες νέα NAVTEX για το Oruc Reis, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης, την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την κίνηση της γειτονικής χώρας. «Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», πρόσθεταν χαρακτηριστικά, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, η Άγκυρα δέσμευσε διαφορετική περιοχή, πιο νότια και πιο δυτικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis.

«Οι σεισμογραφικές έρευνες θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου» ανακοίνωσε με Navtex το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Νωρίτερα η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά έως τις 1-2 Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, απάντησε με αντι-Navtex από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης. Στην αντι- Navtex τονίζεται ότι είναι άκυρη η παράνομη τουρκική Navtex, η οποία έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ενόχληση στην Τουρκία για την άσκηση «Ευνομία»

Αναστάτωση στο τουρκικό επιτελείο προκαλεί και η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση «ευνομία» που διεξάγεται αυτήν την περίοδο στην Κυπριακή ΑΟΖ με την συμμετοχή πλωτών και ιπτάμενων μέσων από Ελλάδα Κύπρο Γαλλία και Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο παραβιάζει συνθήκες αναφορικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960.

Ο Ακσόι υποστήριξε ακόμη πως η στάση της Γαλλίας ενθαρρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα και την Κύπρο να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει