Ενημέρωση με ένα κλικ

LIVE: Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Στην ολομέλεια της Βουλής ψηφίζονται σήμερα οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Πρόκειται για τα σχέδια νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους» και η «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11:00. Αναμένονται ομιλίες του πρωθυπουργού στις 13:00 και κατόπιν των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Ιταλίας και της Αιγύπτου, είναι αντίστοιχα επωφελείς και δίκαιες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας». «Στις δυσχερείς στιγμές, που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα, το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία. Αυτή θα επιφέρει τη νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρι» σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε επίσης εξελίξεις για τη δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Οι σχετικές ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το περιεχόμενο των συμφωνιών, εκτιμώντας ότι οι συμφωνίες δεν κατοχυρώνουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μπορεί να αποτελέσουν «εργαλείο» για την Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειές της στο Αιγαίο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και «υπέρ» στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ναι μεν διεμβολίζει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ωστόσο έκανε λόγο και για πολλά σκοτεινά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν, αλλιώς ενδέχεται να αποβούν υπονομευτικά για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με την Τουρκία, που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για τα θετικά στοιχεία των συμφωνιών ωστόσο άσκησε κριτική ότι η χώρα δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική.

Το ΚΚΕ δια του κ. Μαρίνου είπε «όχι» και στις δύο συμφωνίες επικρίνοντας τες ότι εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η Σοφία Σακοράφα εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 μίλησε για υποχωρήσεις, ατέλειες και βιαστικές κινήσεις και ότι δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα της χώρας μας.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας έναντι των συμφωνιών, κατέθεσε η Ελληνική Λύση υποστηρίζοντας ότι, «με τα νομοσχέδια αυτά εισάγεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά και επομένως μικρότερη ΑΟΖ, με παραβίαση της αρχής της ισότητας, χωρίς αμοιβαία να κερδίσει από το αντισυμβαλλόμενα κράτη, αντίστοιχες σε έκταση θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα. Η Ελληνική Λύση υποστηρίζει, ότι «η Εθνικά ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και ζητά από την κυβέρνηση, «να την υλοποιήσει».

Η συζήτηση πραγματοποιείται την ώρα που η γειτονική χώρα εμμένει σε νέες προκλήσεις προβληματίζοντας την Αθήνα.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος YΠΕΞ που συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του στην Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την μαξιμαλιστική της προσέγγιση και προειδοποίησε τη χωρα μας να μην κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδάλλως η Τουρκια δεν θα διστάσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο».

Η κατάσταση θα συζητηθεί στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο και την Παρασκευή στο Βερολίνο, όπου θα παρουσιαστεί και η λίστα με πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει