Ενημέρωση με ένα κλικ

Πέτσας: Σε 31.169 τεστ που έγιναν στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 100 θετικά

«Ακούσαμε τις απόψεις των ειδικών. Πήραμε έγκαιρα αποφάσεις και πειθαρχήσαμε στα σκληρά αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα που πήρε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Και το κάναμε αυτό για πολύ καιρό. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά και μετά την άρση του στις 4 Μαΐου 2020. Κάναμε την Ελλάδα, όλοι μαζί, χώρα πρότυπο διεθνώς στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Και από τις 15 Ιουνίου και μετά ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο. Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής. Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού. Με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, «μέχρι στιγμής αυτό δουλεύει καλά. Σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%».

«Επομένως, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη».

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορονοϊού στις χώρες των Βαλκανίων, και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά στοχευμένα τεστ για τον κορονοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας», σημείωσε.

«Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

«Τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται ή συστήνεται, τηρούμε τις αποστάσεις. Αυτά, αν τα κάνουμε, θα πάψουμε να τρέφουμε τον κορονοϊό. Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας. Ιδίως, όμως, έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι που είναι, όλοι, πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτόν τον αγώνα», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει