Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Διαλύσατε τη μεσαία τάξη – Τσίπρας: Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική

Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως «Αν τα πράγματα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε; Φοβάμαι, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ότι τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση σας και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα».

«Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας»,  είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

Όπως συμπλήρωσε, το Eurogroup συγχαίρει την Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας. «Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου κι αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό».

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση, αλλά ανάπτυξη» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. «Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική

Ο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλεξης Τσίπρας, από την πλευρά του άσκησε σκληρή κριτική στην οικονομική της πολιτική της κυβέρνησης αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι με αρνητικό πρόσημο στην οικονομία.

«Η πανδημία του κορονοϊού σας βόλεψε σε σχέση με τις επιδόσεις σας στην οικονομία. Τώρα θα τα ρίξετε όλα εκεί» τόνισε.

«Παραλάβατε οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ενώ λέγατε στις εκλογές το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός, εσείς μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Με δυο λόγια, ρίξατε, ξανά πολύ πριν πανδημία, το καράβι σε ξέρα. Η αποτυχία σας στην οικονομία που είναι καθολική προηγείται της πανδημίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν, σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς, όπως είπε, «είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει