Ενημέρωση με ένα κλικ

ΥΠΕΞ: Επιλεκτική η ανάγνωση Τσαβούσογλου για την ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

Τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και ανακρίβειες καταλογίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε θετική για την Τουρκία την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ.

«Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές και προσθέτουν:

«Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο.

Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο Πέλαγος, όπου η Τουρκία έχει ακτές.

Μιλώντας στην εφημερίδα Daily Sabah ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η εν λόγω συμφωνία «αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Άγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συμφωνία «θετική» για την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».

«Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας», επεσήμανε.

Μιλώντας στον τληεοπτικό σταθμό NTV ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο θέμα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί λέγοντας ότι «είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας»

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρύματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

Απάντηση Πέτσα

Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος είπε ότι  αφενός «το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και αφετέρου όσον αφορά για την Αγιά Σοφιά «ότι δεν είναι διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και πρέπει να το βλέπουμε ως θέμα διαχείρισης ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομίας».

«Τυχόν μονομερείς ενέργειες θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα όχι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο και την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει