Ενημέρωση με ένα κλικ

Τσίπρας: Θετική για τον ευρωπαϊκό νότο η πρόταση της Κομισιόν

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ALPHA, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολίασε το πρόγραμμα στήριξης των ευρωπαϊκών χωρών από την Κομισιόν και τα χρήματα που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι “πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Παρόλο που δεν είναι όλο το πακέτο που είχε ζητηθεί υπάρχουν θετικά στοιχεία όπως, η αμοιβαιοποίηση. Αυτή η εξέλιξη γίνεται και εξ ανάγκης. Αν δεν αλλάξουν στρατηγική ο συστημικός κίνδυνος θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση της Ε.Ε.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε τον τεράστιο κίνδυνο που θα υπήρχε και από την άνοδο της ακροδεξιάς φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

Έχει όμως σημασία να δούμε «με ποιους όρους θα εκταμιευθούν τα κονδύλια αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες ή όχι δηλαδή μνημόνια και σε τι βάθος θα δοθούν.Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η Ν.Δ. Αναφέρομαι στην ποιότητα και την χρονικότητα των μέτρων. Πρέπει να στηριχθεί η εργασία και η κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση για να αντέξει στη νέα κρίση που μας βρήκε. Θα πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι μισθοί και οι επιχειρήσεις. Η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά όλο το δράμα που ζήσαμε.» συμπλήρωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Επιπροσθέτως, ο κ.Τσίπρας για το κομμάτι της οικονομίας ανέφερε, ότι «Ξεχάσατε ένα «μη» εμείς λέμε «μη» επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση. Αυτό που δίνει η κυβέρνηση δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους».

Ενώ πρόσθεσε, πως «Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μου είπατε για το ΦΠΑ. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορωνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%.»

Τέλος στο κομμάτι των οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα στην κρίση η παρακαταθήκη του «μαξιλαριού» και μάλιστα τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ. Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί. Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν η ύφεση θα είναι 10% αλλά αν παρέμβουμε τώρα με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης η ύφεση θα είναι στο μισό» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Publiée par Alexis Tsipras sur Jeudi 28 mai 2020

Τι είπε ο Τσίπρας για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό πακέτο ενισχύσεων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι θετικό. «Οι σκληροτράχηλοι του Βερολίνου συνειδητοποίησαν ότι εάν δεν αλλάξουν στρατηγική, η Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της Ευρωζώνης» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «τεράστιο οικονομικό κίνδυνο» από τη διόγκωση του χρέους της Ιταλίας, αλλά και πολιτικό κίνδυνο «από την ανάδειξη της ακροδεξίας του Σαλβίνι».

«Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές φανερώνει κυνισμό και τυχοδιωκτισμό»

Ερωτηθείς για τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κυνισμό και τυχοδιωκτισμό» και «μόνο που υπάρχει αυτή η συζήτηση. Είναι «παράλογο, αδιανόητο κυνικό να μας ενδιαφέρει πρωτίστως εάν κερδίσαμε ή χάσαμε. Αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε από το εσωτερικό της κυβέρνησης, φανερώνει κυνισμό και τυχοδιωκτισμό» υπογράμμισε.

Έσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει ότι «αν πάει σε εκλογές εμείς εδώ είμαστε».

Ανησυχία Τσίπρα για τις σχέσεις με Τουρκία

Για τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία.

«Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω μια αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Πάντοτε υπήρχαν προκλήσεις. Τώρα βλέπουμε ποιοτική αναβάθμιση. Είχαμε παραβάσεις πάνω από ελληνικά νησιά και υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος» ανέφερε.

Ζήτησε επειγόντως να υπάρξει μια εθνική γραμμή «κι όχι η αμηχανία που βλέπω».

«Θέλουμε τις σχέσεις καλές γειτονίας, αλλά αυτό περνάει από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.

Για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον χειρισμό της κυβέρνησης.

«Να κάνεις διάβημα και την ίδια ώρα να το κρύβεις και να μεταφέρεις το φράχτη λίγο πιο ‘δω, δεν πιστεύω ότι είναι η ορθή στρατηγική. Η εθνική γραμμή χρειάζεται συμφωνία στρατηγική και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει