Ενημέρωση με ένα κλικ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα – «Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί» διαμηνύει η Αθήνα

Τη διαβεβαίωση ότι ο φράχτης θα κατασκευαστεί προκειμένου να προασπισθούν τα συμφέροντα της χώρας, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στον Έβρο.

«Με απόλυτη ψυχραιμία, με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας, διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας. Θα κατασκευάσουμε το φράχτη μας στη βάση των συμφερόντων της χώρας …. Οι φύλακες είναι εδώ, η FRONTEX είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής όσο η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί μαζί με τους κατοίκους της περιοχής», διαβεβαίωσε την Τετάρτη από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο κ. Χρυσοχοΐδης, διευκρίνισε ότι η παρουσία του στο Νομό «δεν αποτελεί είδηση… Με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του πρωθυπουργού, υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία. Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί υπηρετούμε ένα σχέδιο, δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς, η ασφάλειά μας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στον Έβρο «χτυπάει η καρδιά της πατρίδας, εδώ φυλάσσονται σύνορα, συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων, σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, καμία ολιγωρία και χρειάζεται πάντα ν’ αποφεύγουμε τον εφησυχασμό».

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ακριτικού Νομού με τους 400 νεοπροσληφθέντες αστυνομικούς. «… ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν. Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 που έχουμε προσλάβει εδώ και πολλούς μήνες, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε και μετά το τέλος του Σεπτέμβρη, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι αστυνομικοί αυτοί, θα επιστρέψουν οι αστυνομικοί που είναι τώρα εδώ, στα σπίτια και τις υπηρεσίες τους», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Δένδιας: Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Θέμα Fm», ξεκαθάρισε ότι, «Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως υβριδική απειλή, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Ευρώπης.

«Ο φράχτης είναι απολύτως επί του ελληνικού εδάφους και με χώρο μεταξύ του ορίου της χώρας και του φράχτη. Υπάρχει δηλαδή και κομμάτι ασφαλείας μπροστά από τον φράχτη προς τα σύνορα. Έτσι ήταν πάντα», επεσήμανε ο κ. Δένδιας, ενώ διευκρίνισε ότι ο φράχτης δεν είναι σε όλο το μήκος του Έβρου και δεν θα εμποδίσει τις εργασίες των Ελλήνων καλλιεργητών.

Στο μεταξύ, σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχε στο το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος τής σύσκεψης αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Τι είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ.

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», υποστήριξε ο Μάθιου Πάλμερ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει