Ενημέρωση με ένα κλικ

EE: Ενδεχόμενο δια ζώσης παρουσίας των ηγετών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής- Στο τραπέζι Προϋπολογισμός και Ταμείο Ανάκαμψης

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν θα συνεδριάσουν δια ζώσης τις επόμενες εβδομάδες για να διαπραγματευτούν τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και ένα συνδεδεμένο με αυτόν ταμείο ανάκαμψης, αίροντας τους περιοριστικούς κανόνες που επιβλήθηκαν για τη συγκράτηση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους.

Αρκετοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι μια σκληρή διαπραγμάτευση, κάτι που είναι συνηθισμένο φαινόμενο σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αντί αυτού προκρίνεται Σύνοδος Κορυφή με δια ζώση παρουσία των ηγετών της Ε.Ε. Σε αυτό το σενάριο συνηγορεί και το γεγονός, πως τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν, ούτως ή άλλως χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Ο προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να συμφωνηθούν χωρίς μία σύνοδο κορυφής με φυσική παρουσία. Δεν έχω συναντήσει έως τώρα κανέναν που να θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με βιντεοδιάσκεψη» δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Να σημειωθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την Τετάρτη την πρότασή της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που είναι γνωστός ως Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο (σ.σ. αφορά την περίοδο 2021-2027) ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, και το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό που θα τον συνοδεύει, ενώ αναμένεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση για τις απο κοινού επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ μέσω του νέου ταμείου για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει