Ενημέρωση με ένα κλικ

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Από 1η Ιουνίου και τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου ή για όσο κριθεί αναγκαίος θα βρίσκεται σε ισχύ ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης, με την ονομασία «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι ένα εργαλείο που θα συμβάλλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε μία περίοδο βαθύτατης ύφεσης. Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε οριζόντα μείωση μισθών 20%. Τα εργατικά συνδικάτα από την πλευρά τους εκφράζουν ανησυχία για το εάν είναι πραγματικά προσωρινές οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που φέρνει η πανδημία ή ήρθαν για να μείνουν. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς προβλέπει ο μηχανισμός.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο Kurzarbeit. Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν ο εργοδότης θα μπορεί να μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης έως και 50% υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Να θυμίσουμε ότι ήδη έχει δοθεί η δυνατότητα για εκ περιτροπής εργασία και προσωπικό ασφαλείας, επομένως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω των συγκεκριμένων μηχανισμών.

Το κράτος θα καλύπτει κατά 60% το εισόδημα του εργαζόμενου για τον χρόνο που δεν θα εργάζεται. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ ολοκλήρου. Αυτό σημαίνει όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας ότι οι εργαζόμενοι τελικά θα λαμβάνουν από το 80% έως το 100% του μισθού τους.

Στην περίπτωση μισθού των 1.000 ευρώ με μείωση του χρόνου εργασίας κατά 50%, ο εργοδότης θα καταβάλλει τα 500 ευρώ και το κράτος θα καταβάλλει 300 ευρώ. Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει έτσι μισθό 800 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More