Ενημέρωση με ένα κλικ

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Από 1η Ιουνίου και τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου ή για όσο κριθεί αναγκαίος θα βρίσκεται σε ισχύ ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης, με την ονομασία «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι ένα εργαλείο που θα συμβάλλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε μία περίοδο βαθύτατης ύφεσης. Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε οριζόντα μείωση μισθών 20%. Τα εργατικά συνδικάτα από την πλευρά τους εκφράζουν ανησυχία για το εάν είναι πραγματικά προσωρινές οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που φέρνει η πανδημία ή ήρθαν για να μείνουν. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς προβλέπει ο μηχανισμός.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο Kurzarbeit. Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν ο εργοδότης θα μπορεί να μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης έως και 50% υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Να θυμίσουμε ότι ήδη έχει δοθεί η δυνατότητα για εκ περιτροπής εργασία και προσωπικό ασφαλείας, επομένως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω των συγκεκριμένων μηχανισμών.

Το κράτος θα καλύπτει κατά 60% το εισόδημα του εργαζόμενου για τον χρόνο που δεν θα εργάζεται. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ ολοκλήρου. Αυτό σημαίνει όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας ότι οι εργαζόμενοι τελικά θα λαμβάνουν από το 80% έως το 100% του μισθού τους.

Στην περίπτωση μισθού των 1.000 ευρώ με μείωση του χρόνου εργασίας κατά 50%, ο εργοδότης θα καταβάλλει τα 500 ευρώ και το κράτος θα καταβάλλει 300 ευρώ. Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει έτσι μισθό 800 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει