Ενημέρωση με ένα κλικ

Βρούτσης: O κλάδος των ξεναγών εντάσσεται στο e-ΕΦΚΑ

Την ένταξη της επαγγελματικής ομάδας των ξεναγών στο ψηφιακό ασφαλιστικό περιβάλλον αποφάσισαν από κοινού το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με τη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σημειώνει ότι ο κλάδος των ξεναγών εντάσσεται στο σύγχρονο ψηφιακό ασφαλιστικό περιβάλλον, έπειτα από 19 χρόνια ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Βρούτση, του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη και του γενικού διευθυντή του e-ΕΦΚΑ Δημήτρη Παπαχρήστου, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) και, συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο Νικόλαο Ξυλουρά και την αντιπρόεδρο Ευριδίκη Βλάσση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά την τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τα πολυετή προβλήματα των ξεναγών σχετικά με την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, με τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τη λήψη επιδόματος ανεργίας όσο και για το δικαίωμα σύνταξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κοινός παρανομαστής των προβλημάτων των ξεναγών ήταν η απουσία μηχανογράφησης των ασφαλιστικών εισφορών τους, καθώς, όταν αυτή πραγματοποιήθηκε το 2001 στο τότε ΙΚΑ, δεν τους συμπεριέλαβε, αλλά τους εξαιρούσε.

«Το παρωχημένο σύστημα των χειρόγραφων εισφορών είχε ως αποτέλεσμα να υφίστανται οι ίδιοι για 19 χρόνια μεγάλη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία. Πλέον, η ένταξη των 3.000 ξεναγών στο καθεστώς της μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ, είτε ως συνεργαζόμενοι στα τουριστικά πρακτορεία είτε ως αυτοτελώς απασχολούμενοι, θα συντελέσει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους, θα κλείσει κάθε εστία εισφοροδιαφυγής για τον e-ΕΦΚΑ και, εν τέλει, θα εκσυγχρονίσει την επαγγελματική δραστηριότητα ενός πολύ σημαντικού κλάδου του ελληνικού τουρισμού» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει