Ενημέρωση με ένα κλικ

Δένδιας: «Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο» 

Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Real FM

Σε συνέντευξη του στο Real Fm ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, δηλώνοντας χαρακτηρηστικά: «Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο»

Κύριο μήνυμα των δηλώσεων του αποτελούσε η διαρκής κλιμάκωση της καταστάσεως από την Τουρκία, η οποία δεν αποφέρει θετικά αποτελέσματα ούτε για την ίδια ούτε για την Ελλάδα, ούτε και για την ευρύτερη περιοχή.

«Δυστυχώς είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς». δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία καθώς πρόκειται για μια παγίδα την οποία η Άγκυρα στήνει στην Ελλάδα.

«Η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση, θα οδηγήσει σε επιδείνωση», δήλωσε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας, ότι η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου.

Σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας ανέφερε τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, ενώ κάποια στιγμή αναμένονται σχετικές συζητήσεις με την Κύπρο καθώς και η επαναφορά του συγκεκριμένου ζητήματος με την Αλβανία.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει καταρχήν τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το θέμα της ΑΟΖ και τη συζήτηση με την Αίγυπτο και επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος»

Τέλος, ο κ. Δένδιας σχολίασε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη στάση της ΕΕ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού:

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν είναι μια αγορά και δεν είναι μια κοινή αντιμετώπιση μόνο οικονομικών προβλημάτων. Είναι μια αντίληψη ενιαίου μέλλοντος. Αν δουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα μέσα από το πλαίσιο των στενών οικονομικών συμφερόντων της στιγμής, τότε θα κάνουν ένα τεράστιο λάθος και τότε και η ευρωζώνη και η Ευρώπη θα βρεθεί σε μεγάλη κρίση. Δεν πρέπει κανείς να υποτιμά την ύφεση που θα φέρει η κρίση του κορονοϊού», κατέληξε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει