Ενημέρωση με ένα κλικ

Σταϊκούρας: Οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά

«Το κράτος ανέλαβε εμπροσθοβαρώς το βάρος της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, της οικονομίας, όπως είχε καθήκον μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, ενισχύοντας μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη μεσαία τάξη.

«Τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον πυρήνα των ωφελουμένων από το ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων της κυβέρνησης», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Σταϊκούρας δέχθηκε τα πυρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος για μια ακόμη φορά κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η δική της πολιτική ήταν αυτή που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη με μείωση του ΑΕΠ κατά 25%.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να πει με σαφήνεια ποια πολιτική θα ακολουθήσει για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, λέγοντας ότι η καθαρή δημοσιονομική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι 6 δισ. ευρώ.

«Πείτε και σε αυτούς που θέλουν να μπουν στη μεσαία τάξη, στους χιλιάδες ανθρώπους με εποχιακή εργασία που τώρα δεν θα δουλέψουν, τι θα κάνουν ακριβώς. Πείτε τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με πληρωμές και υποχρεώσεις. Μπορείτε να πείτε ποιο σχέδιο έχετε για τη μεσαία τάξη, αντί να μπερδεύετε πορτοκάλια με μήλα;», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση να πει στη μεσαία τάξη, που τόσο την κορόιδεψε, πώς θα περάσει στην ανάκαμψη, γιατί τώρα έχει ευθύνη για τα μεσαία στρώματα και γι΄αυτά που τους υποσχέθηκε».

«Εμένα δεν με χαρακτηρίζει ο ελιτισμός. Κοιτάζω την κοινωνία στα μάτια και συνομιλώ μαζί της», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδίασε και εφάρμοσε πολιτικές χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση όμως στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Ιδίως για το ζήτημα της μεσαίας τάξης, υπογράμμισε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα μιλάει για τη μεσαία τάξη, αν και το 2018, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχε οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ και το 83% κάτω των 20.000 ευρώ. Οι δε μηδενικές δηλώσεις αυξήθηκαν το 2017, σε σχέση με το 2014, κατά 14%.

«Είστε ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που στα χρόνια του μνημονίου περιέκοψε το αφορολόγητο και μιλάτε εσείς για τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το δήθεν φιλόδοξο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», συνιστά επανάληψη του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά «η απάντηση της μεσαίας τάξης απέναντι στον ελιτισμό είναι η μετριοπάθεια».

«Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμορφώνεται στα 14 δισ. ευρώ. Αυτό το κόστος, μαζί με τις αναστολές όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 6 τουλάχιστον μήνες, οι οποίες έχουν ένα ταμειακό κόστος που υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες, ξεπερνά τα διαθέσιμα της χώρας. Και οδηγεί τη χώρα όχι μόνο στη χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ουσιαστικά και σε ένα νέο μνημόνιο. Εμείς αυτό θα το αποφύγουμε!», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξακολουθεί να μοιράζει κάθε μέρα υποσχέσεις για στήριξη κλάδων με επιπλέον πόρους, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις του».

Παράδειγμα, όπως είπε, είναι ότι ο κ. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του πολιτισμού πρότεινε ένα «γενναίο οικονομικό πακέτο για την στήριξη του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, πολλαπλάσιο από αυτό που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού».

Επισήμανε εξάλλου, ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε και μείωση της προκαταβολής φόρου, που επίσης δεν είναι στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει απτόητος.

Υιοθετεί, δηλαδή, πλήρως τη λογική του ‘περάστε κόσμε’».

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε αυθαίρετη υπόθεση την άποψη ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή τα ANFAs και τα SMPs, που διακρατεί το Ευρωσύστημα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, ως κυβέρνηση, είχε δεσμευθεί από το 2018, η καταβολή τους να γίνει σε δόσεις, έως τον Ιούνιο του 2022, και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία η ίδια μας έβαλε», παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας – και κατήγγειλε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «ούτε ξέρει τι έχει υπογράψει, ή σκόπιμα τα διαστρεβλώνει, ή τα αγνοεί».

Αναφερόμενος στα μέτρα που αποφασίστηκαν ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, που σε πλήρη εξέλιξή του θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ, με τις νέες πρόνοιες που θα προστεθούν και συνδέονται και με την αξιοποίηση διαθέσιμων και νέων ευρωπαϊκών ταμείων, για το σήμερα και το αύριο της οικονομίας. Γιατί η επανεκκίνησή της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, θα είναι ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα».

«Παίρνουμε 24 δισ. ευρώ μέτρα για να περιορίσουμε μια ύφεση, η οποία εκτιμούμε ότι αρχικά θα κινηθεί από 10% έως 13% και με τα μέτρα αυτά θα φτάσουμε τελικά να είμαστε από 4,7% έως 8%. Η αρχική ύφεση 10% με 13,2% και με την παροχή των 24 δισ. ευρώ, από 4,7% μέχρι 9,8%», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Μετά την υγειονομική κρίση, οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά το συντομότερο και με τη μέγιστη δυνατή ισχύ, ώστε σταδιακά, να ανακτηθεί η δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία στις αρχές του 2020. Για τον σκοπό αυτό έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία ‘καύσιμα’. Είναι ώρα ευθύνης, σύνεσης και σκληρής δουλειάς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε, και αυτή την μάχη!».

Χρ. Σταϊκούρας: «Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία»

«Η κυβέρνηση, εκτός της παράτασης της προστασίας της 1ης κατοικίας, δρομολογεί και θα υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Κ. Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ) και Μ. Κατρίνη (Κίνημα Αλλαγής).

«Η κυβέρνηση δρομολογεί πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Το κράτος, με συγκεκριμένες και διορατικές πρωτοβουλίες, αναλαμβάνει, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού».

Με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου, είπε ο υπουργός:

– Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

– Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

– Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

– Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

– Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

– Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

– Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Ο υπουργός παρατήρησε εξάλλου αναφορικά με την προστασία της 1ης κατοικίας ότι μέχρι σήμερα παραμένουν δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της συσσώρευσης στα Ειρηνοδικεία ανά την επικράτεια. Μεγάλος αριθμός υποθέσεων απορρίπτεται όταν φτάσει στο δικαστήριο, είτε διότι ο πολίτης δεν είναι επιλέξιμος ή γιατί διαπιστώνεται ότι δεν έχουν οικονομική αδυναμία. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στο τέλος της διαδικασίας δεν αποκτούν προστασία της 1ης κατοικίας, αλλά κερδίζουν χρόνο χωρίς να πληρώνουν, εξαιτίας των καθυστερήσεων στα δικαστήρια. Έτσι, καταλήγει να είναι ένα σχήμα που δεν βοηθά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς πολλοί άλλοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν.

«Αυτό αποτελεί κοινωνική αδικία. Παρότι η προστασία έληξε εδώ και 14 μήνες, ακόμη και μέχρι πριν την εξάπλωση του κορονοϊού συνεχιζόταν η υποβολή των αιτήσεων. Αυτό αποδεικνύει το βαθμό κατάχρησης. Σύντομα θα θεραπεύσουμε και αυτή την παθογένεια, θεσπίζοντας νομοθετικές βελτιώσεις, καθώς και προβαίνοντας σε μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης των δικαστηρίων. Γιατί η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Οικονομικών», είπε ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε ότι είχε ήδη προγραμματιστεί, πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, να υιοθετηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών.

Το νέο αυτό πλαίσιο προβλέπεται να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, και θα περιλαμβάνει, όπως είπε:

– τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών, με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του,

– τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας, για υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους,

– τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών,

– πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,

– πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών γι’ αυτούς.

«Μέσα από αυτή την αλυσίδα αλληλέγγυας συν-ευθύνης, θα δώσουμε συντεταγμένα και αποφασιστικά, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, τη μεγάλη, κοινή μάχη για την υπέρβαση των επιπτώσεων της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανεύθυνες αντιλήψεις στο θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και σοβαρή καθυστέρηση να δώσει την παράταση της προστασίας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν που είχε προστατεύσει με το ν. 3869/2010 την κύρια κατοικία και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το κόμμα του για την επαναφορά των διατάξεων του νόμου αυτού και την διεύρυνση των κριτηρίων για να είναι αποτελεσματικός για τους δανειολήπτες.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση συζητά ένα νέο πτωχευτικό κώδικα που στην πράξη μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές και καταργεί την έννοια προστασίας της πρώτης κατοικίας αφού την περιορίζει σε ελάχιστες περιπτώσεις και μόνο όταν υπάρχει συναίνεση των τραπεζών.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com