Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Κανονικά το Δώρο του Πάσχα – Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ

Την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων θα ανακοινώσει σήμερα (20/03) η κυβέρνηση και στο επίκεντρο βρίσκεται η ημερομηνία καταβολής του δώρου Πάσχα, αφού ενδέχεται να αλλάξει λόγω του κορονοϊού (COVID-19).

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θα ανακοινώσουν τα νέα μέτρα, στις 10:30, στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, με χθεσινό (19/03) διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά και, μάλιστα, θα το λάβουν και όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία ως ελάχιστη αναγνώριση της προσπάθειάς τους για τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έκτακτο δώρο στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας και τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, για να συμπληρώσει: .

«Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

«Σήμερα, ανακοινώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα σενάρια για την καταβολή του Δώρου 

Τα σενάρια για τη χρονική περίοδο της καταβολής του Δώρου είναι αρκετά, με το επικρατέστερο από αυτά να θέλει τη χρονική μετάθεση της καταβολής του προς το καλοκαίρι, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να μην έχουν τη δυνατότητα να το δώσουν στους εργαζομένους.

Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ

Παράλληλα, ακόμα ένα θετικό μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι και η επέκταση του έκτακτου μισθού των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά με μείωση του τζίρου τους, σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου.

Μετά και τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη νέα δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ, θα είναι οι ακόλουθοι:

-Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά έχει μειωθεί ο τζίρος τους. Αφορά σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία που έχουν αυξήσεις τον τζίρο τους. Εκτός από επίδομα των 800 ευρώ, το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

-Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, για τους οποίους επίσης θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

-Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τις απαγορεύσεις για τον κορονοϊό.

-Όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και την 18η Μαρτίου. Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για 41.000 απολύσεις στο πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου.

-Όσοι εργάζονται σε επιχείρηση η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω κορονοϊού με κρατική απόφαση, οι οποίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Δείτε τι ανέφερε στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Live | Πήραμε νωρίς δραστικά μέτρα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές – αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ να μη γκρεμίσουμε όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα.

Publiée par Kyriakos Mitsotakis sur Jeudi 19 mars 2020

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει