Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα και προσωπικό ασφαλείας στη Βουλή

Πληροφορίες κάνουν λόγο για κλείσιμο των Δημόσιων υπηρεσιών και της Βουλής

Την ώρα που ο κορονοϊός κηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σαν πανδημία και η χώρα θωρακίζεται για να προλάβει τις καταστάσεις και να μην συμβεί και εδώ ότι ζει η Ιταλία, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρθούν πιο σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της Βουλής αλλά και όλων των Δημόσιων υπηρεσιών.

Χωρίς να επιβεβαιώνεται ακόμα κάτι τέτοιο, μέτρα για μεγαλύτερη θωράκιση της Βουλής από την επέλαση του κορονοϊού αναμένεται να παρουσιάσει ο Κώστας Τασούλας στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να ζητήσει κατά την αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων να λειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής με μικρότερο αριθμό βουλευτών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, όπως:

  • Συζήτηση νομοσχεδίων στην Ολομέλεια με περιορισμένο αριθμό ομιλητών
  • Στις απολύτως απαραίτητες οι συνεδριάσεις των Επιτροπών
  • Ονομαστική ψηφοφορία με διαδοχικές ολιγομελείς ομάδες

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, την Τρίτη ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόηση που είχε με κυβέρνηση και κόμματα, η Βουλή προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για λόγους προληπτικούς.

Ήδη, όπως είπε ο κ. Τασούλας, από το προηγούμενο Σάββατο σταμάτησαν όλες οι ομαδικές επισκέψεις στη Βουλή τόσο των σχολείων όσο και των ΚΑΠΗ.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Μαρτίου θα είναι περιορισμένη στο 1/10 η παρουσία εκπροσώπων από κυβέρνηση, κόμματα, διπλωμάτες, Ιερά Σύνοδο και ανώτατων κρατικών λειτουργών, κατά την ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας για την ορκωμοσία στη Βουλή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Έτσι, από περίπου 1.000 άτομα που αναμενόταν να παρευρίσκονται στην ορκωμοσία, θα είναι περίπου 100, καθώς συμφωνήθηκε από όλους, κυβέρνηση, κοινοβουλευτικές ομάδες, προεδρία της Δημοκρατίας και Βουλή να μην δοθούν προσκλήσεις παρά μόνο σε όσους είναι αναγκαίο να παραστούν, για αυτό τόσο τα θεωρεία όσο και τα έδρανα των κρατικών λειτουργών και η Ολομέλεια θα είναι σχεδόν άδεια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τασούλας, στην ορκωμοσία θα είναι περίπου 35 άτομα από κόμματα, συμπεριλαμβανομένων προέδρων, γραμματέων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους, από το διπλωματικό σώμα θα είναι μόνο ο πρύτανης του, ενώ από την Ιερά Σύνοδο θα είναι γύρω στα 7 με 8 άτομα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, η ίδια η κ. Σακελαροπούλου είχε εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να βρεθεί τρόπος και να υπάρξει η σχετική πρόνοια κατά την ειδική τελετή ορκωμοσίας της στην Ολομέλεια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε γνωστό ότι για προληπτικούς λόγους αναπροσαρμόζονται και οι κοινοβουλευτικές εργασίες της Βουλής και επανέρχεται το παλιό σύστημα της ονομαστικής ψηφοφορίας που δεν θα γίνεται προς το παρόν ηλεκτρονικά, αλλά με την ανακοίνωση του ονομαστικού καταλόγου.

Η Βουλή εξετάζει ακόμα να σταματήσουν, για όσο καιρό χρειαστεί, οι κλητεύσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων στις Επιτροπές για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί νομοσχεδίων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει