Ενημέρωση με ένα κλικ

Μέτρα της κυβέρνησης για την θωράκιση των Ελληνοτουρκικών συνόρων

Στην θωράκιση των ελληνοτουρκικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων επενδύει η κυβέρνηση, αυξάνοντας τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού με κατάλληλα εξοπλισμένα σκάφη, αλλά και πραγματοποιώντας τεχνικά έργα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Στην θωράκιση των ελληνοτουρκικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων επενδύει η κυβέρνηση, αυξάνοντας τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού με κατάλληλα εξοπλισμένα σκάφη, αλλά και πραγματοποιώντας τεχνικά έργα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.
Τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων ασφαλείας της Ελλάδος με την αρωγή των Τουρκικών αρχών, δημιουργούν την ανάγκη αναβάθμισης των συνόρων, με το ΚΥΣΕΑ να εγκρίνει την επέκταση του φράχτη κατά 40 επιπλέον χιλιόμετρα με την προοπτική μελλοντικά να αναπτυχθεί σε όλα τα σημεία που έχουν σημειωθεί ως περάσματα από τους διακινητές.

Πληροφορίες αναφέρουν την τοποθέτηση του φράκτη στο νότιο μέρος του Έβρου, κυρίως στην περιοχή των Φερών και στα δέλτα του ποταμού. Σε μελλοντικά σχέδια αναμένεται να τοποθετηθεί φράκτης, στο άμεσο μέλλον  σε ορισμένα επιλεγμένα σημεία σε Ορμένιο, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια και Νέα Βύσσα.

Ο σημερινός ο φράκτης εκτείνεται σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων πριν και μετά τις Καστανιές.

Οι σκέψεις προστασίας των συνόρων δεν σταματούν μόνο στην επέκταση του φράκτη, αλλά και στην επέκταση και της αντιαρματικής τάφρου μήκος 14,4 χιλιομέτρων που δημιουργήθηκε επί ηγεσίας Φράγκου Φραγκούλη, το 2011 μεταξύ των χωριών Μαράσια και Νέα Βύσσα, με την κατασκευή της να συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς, μέχρι και σήμερα.

Με τις παρούσες συνθήκες και υποδομές το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών φυλακίων, σε σημεία περάσματα του ποταμού, όπως και την αύξηση των περιπολιών από στρατιωτικά τμήματα, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή συνοριοφυλάκων.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τεχνολογία με την συμμετοχή drones και τον δορυφόρο Hellas Sat, στις επιχειρήσεις αποτροπής παράνομης διέλευσης των συνόρων. Παράλληλα, θερμικές κάμερες και κάμερες ανίχνευσης κίνησης θα χρησιμοποιηθούν με την ταυτόχρονη συνδρομή δυνάμεων της Frontex στην περιοχή.

Κύριος φόβος του Πενταγώνου, την δεδομένη στιγμή αποτελεί η μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών προς τον νότο, και πιο συγκεκριμένα στα Δέλτα του Έβρου η και στην Σαμοθράκη μέσω θαλάσσης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού σφραγίζοντας την συγκεκριμένη θαλάσσια οδός.

Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ενισχύεται με τον αναβαθμισμένο στόλο τους εξοπλισμένο με ηλεκτροοπτικές κάμερες, με δυνατότητα νυκτερινής όρασης, αλλά και κατόπτευσης\καταγραφής εικόνας, σε μακρινές αποστάσεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει