Ενημέρωση με ένα κλικ

Μπακογιάννη: Στη Μεσόγειο σήμερα κρίνονται πάρα πολλά

Μιλώντας σήμερα στην 14η Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι, «Χρειαζόμαστε μια ευρύτερη τολμηρή και αποτελεσματική καινούργια πολιτική για τη Μεσόγειο, που ήταν και συνεχίζει να είναι σημαίνουσα η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που θα αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της συνεργασίας στην περιοχή. Είναι επίσης απολύτως επιτακτική η ανάγκη να οργανώσουμε πιο αποδοτικά την πολιτική και οικονομική συνεργασία της ΕΕ με τους εταίρους της από το Νότο, κάτω από μία συνεκτική πολιτική ομπρέλα».

 

«Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που ενώνει. Η διαμόρφωση και η προώθηση μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας είναι σημαντική. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος, όμως παραμένουμε μια χώρα της νότιας Ευρώπης, ένα μεσογειακό κράτος, το οποίο διατηρεί σχέσεις με τα αραβικά κράτη αλλά και με το Ισραήλ. Μια ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αφρική, αλλά και στην Ασία», συνέχισε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε:

«Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τρεις βασικές προκλήσεις. Η αντιμετώπισή τους θα καταδείξει το κατά πόσο μπορεί η Μεσόγειος, να παραμείνει αντάξια του μεγάλου παρελθόντος και να έχει το μέλλον που της αξίζει.

Πρώτη πρόκληση είναι η οικονομική ανάπτυξη στο Νότο, ως μέσο ανάσχεσης της μεταναστευτικής πίεσης προς τον Βορά.

Άλλη πρόκληση η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, η οποία σίγουρα θα συμβάλλει σε ακόμη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στο μέλλον.

Τρίτη πρόκληση είναι η προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης.

Σκοπός μας πρέπει να είναι να γεφυρώσουμε την απόσταση που χωρίζει τον Βορά με τον Νότο».

Αναφερόμενη στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε πως «στη Μεσόγειο σήμερα κρίνονται πάρα πολλά και συγκρούονται μεγάλες δυνάμεις» και υπογράμμισε πως «για να αντιμετωπίσουμε την ρίζα του προσφυγικού προβλήματος χρειαζόμαστε μια βαθύτερη συνεργασία από αυτή που υπάρχει έως σήμερα».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ουσιαστικά στρουθοκαμηλίζει και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Σήμερα χρειάζεται μια ουσιαστική ευρωπαϊκή πολιτική η οποία να αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, σε όλες τις χώρες που το αντιμετωπίζουν ακόμη και αν δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Είναι αδιανόητο ευρωπαϊκές χώρες να αφήνουν σε camps παιδιά δικών τους υπηκόων, με την δικαιολογία ότι οι γονείς τους ήταν μαχητές του ISIS. Χρειάζεται μια ενιαία πολιτική, η οποία θα μοιράζει τα βάρη. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου πολύ πιο στενό, πιο ουσιαστικό», κατέληξε η πρώην υπουργός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει