Ενημέρωση με ένα κλικ

Βαρουφάκης: Στις 10 Μαρτίου θα δημοσιευτούν οι συνομιλίες των Eurogroup

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης μετά τις δηλώσεις πως θα δημοσιοποιήσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες τού Eurogroup, από το δραματικό α’ εξάμηνο του 2015 παραχώρησε στον Παύλο Τσίμα και την εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα», το βράδυ της Πέμπτης ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Το ΜέΡα25 έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα – Είμαι αριστερός μαρξιστής από τα γεννοφάσκια μου

Ο κ. Βαρουφακης ανέφερε ότι ο λόγος που το ΜέΡα25 πέτυχε να βρίσκεται στη Βουλή, είναι ότι «όπου πηγαίναμε, στους δήμους στα σινεμά, στην επαρχία πάντα μιλάγαμε με θετικό πρόσημο, λόγο, πρόγραμμα δεν καθόμασταν να ανασκαλίσουμε όλη τη τραγωδία της 10ετίας».

Πρόσθεσε ότι το ΜέΡα25 έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, λέγοντας ότι στο ερχόμενο συνέδριο του κόμματος, «είμαστε το μοναδικό κόμμα, που τις θέσεις μας και τα πρόσωπα θα τα ψηφίσουν όλοι οι Ευρωπαίοι που είναι μέλη του Diem25. Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην ιστορία».

Χαρακτήρισε το ΜεΡα25 ένα «νέου είδους» κόμμα. Ο ίδιος δηλώνει αριστερός αλλά το Μέρα25 όπως και το Diem25 «δεν είναι ένα αριστερό κόμμα. Είμαστε μια συμμαχία ειδικού σκοπού», τόνισε.

«Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια συμμαχία στη βάση ενός μίνιμουμ κοινού προγράμματος που να αποτρέψει την ακροδεξιά στροφή», είπε, προσθέτοντας ότι στο κόμμα υπάρχουν και φιλελεύθεροι ενώ χαρακτήρισε τον εαυτό του «αριστερό μαρξιστή από τα γεννοφάσκια μου» λέγοντας «έτσι γεννήθηκα έτσι θα πεθάνω».

 

«Ο Τσίπρας έδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα πίσω από την πλάτη μου»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αποκάλυψε πως «Θα ακούσετε τον Σόιμπλε να λέει πως τα ελληνικά κέρδη θα τα χρησιμοποιήσει αυτός για τον γερμανικό προϋπολογισμό». Ο ίδιος πιστεύει πως τότε θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας το Grexit, ενώ εξαπέλυσε ασφοδρή επίθεση κατά του Σόιμπλε, λέγοντας πως «δεν έχει διαφορά από κάποιον που ζητά φακελάκι».

Χαρακτήρισε τον τότε πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, ορτινάτσα του Σόιμπλε, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω από την πλάτη μου».

Ωστόσο, όπως είπε «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να τον προεξοφλεί ως σύμμαχο μετά τις επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική».

 

Για τα κόκκινα δάνεια και κατασχέσεις σπιτιών

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μίλησε και για τα φλέγοντα ζητήματα των κόκκινων δανείων και τις κατασχέσεις σπιτιών, ενώ αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 9%, το 2015 έφτασε στο 40% και περισσότερο. Σε αυτό δεν φταίνε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά η καθίζηση της οικονομίας. Τα κόκκινα δάνεια τα δημιουργεί η ύφεση. Το ιδιωτικό χρέος είναι μια τεράστια βόμβα. Μας ανησυχεί το έχει επιλεχθεί μια λύση η οποία θα αποτύχει.  Θα χειροκροτούσα τον κ. Σταϊκούρα αν τα κατάφερνε αλλά με αυτό το σχέδιο δεν θα τα καταφέρει», είπε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «Τι λες; Θα εκκαθαρίσω τα βιβλία των τραπεζών πουλώντας τα κόκκινα δάνεια. Τότε θα πρέπει αυτός που θα τα αγοράσει, να αγοράσει και το δικαίωμα στους πλειστηριασμούς. Για να βγάλουν λοιπόν κέρδος αυτά τα funds θα πρέπει να υπάρξει μια χιονοστιβάδα κατασχέσεων  και άρα θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν ανάγκη να δίνουν στεγαστικά δάνεια. «Περιουσία των τραπεζών είναι τα δάνεια που δίνουν. Και αυτό θα σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Η λύση θα ήταν να μην πουληθούν τα κόκκινα δάνεια. Θα πρέπει να παγώσουν (όχι να διαγραφούν) και να αφήσουμε τους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν. Όταν αυτό γίνει τότε οι τράπεζες και τα χρήματά τους θα πάρουν πίσω και δεν θα υπάρξει κοινωνική κρίση. Η ανάπτυξη θα έρθει. Μπορεί να έχω πεθάνει εγώ αλλά θα έρθει. Οπότε πρέπει να στηριχθούμε σε αυτό» τόνισε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει