Ενημέρωση με ένα κλικ

Τζιτζικώστας: Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Eυρωπαϊκός ρόλος για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξελέγη νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) για μια θητεία που θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια.

Σε μια πανηγυρική συνεδρίαση των μελών της ΕτΠ εχθές 12 Φεβρουαρίου, στο πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκλογή του κ. Τζιτζικώστα –υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος– εγκρίθηκε διά βοής.

Στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύθηκε να τη μετατρέψει σε «γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών της».

Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια «πολλοί άνθρωποι έχασαν την πίστη τους στην Ε.Ε.», κάνοντας ειδική μνεία στη λιτότητα που επιβλήθηκε σε σειρά κρατών-μελών και στη μεταναστευτική κρίση, που «έδειξε τα όρια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Προτεραιότητες

Ο κ. Τζιτζικώστας υποσχέθηκε να εργαστεί για να μεγιστοποιήσει τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο των πολιτικών της Ε.Ε. στις τοπικές οικονομίες των κρατών-μελών.

Όπως ανέφερε, αυτό θα επιτευχθεί εξασφαλίζοντας επαρκείς πόρους συνοχής από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και «διασφαλίζοντας την αποτελεσματική απορρόφησή τους», ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την έρευνα μέσω της «έξυπνης εξειδίκευσης», ενσωματώνοντας τις τοπικές κοινότητες σε ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και διευρύνοντας τις δυνατότητες που παρέχει η Ε.Ε. για συμμετοχή των νέων στην οικονομία.

Πέραν της οικονομίας, οι δύο άλλες προτεραιότητες που ανέδειξε ήταν η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή.

Μεγάλη ευθύνη

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο μετά την εκλογή του, ο κ. Τζιτζικώστας τη χαρακτήρισε «συγκινητική στιγμή και μεγάλη ευθύνη» για τον ίδιο προσωπικά, αλλά και «μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας», να κατέχει σε αυτήν την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία την προεδρία ενός εκ των σημαντικότερων επίσημων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Η βασική επιδίωξή του στη νέα του θέση, πρόσθεσε, είναι «να ενδυναμώσουμε τον ρόλο των δήμων και των περιφερειών στην Ε.Ε.». Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες των κρατών-μελών, σημείωσε, γνωρίζουν καλύτερα τους πολίτες και τα θέματα που τους απασχολούν.

Η ΕτΠ εκπροσωπεί τους ΟΤΑ της Ε.Ε. και δρα ως ομάδα πίεσης για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία της Ε.Ε. (70% του συνόλου της νομοθεσίας της Ε.Ε. αφορά τους δήμους και τις περιφέρειες).

Η Επιτροπή είναι μια πολιτική συνέλευση που αποτελείται από 350 τακτικά και 350 μέλη –αιρετά στελέχη της αυτοδιοίκησης– από όλες τις χώρες της Ε.Ε. (ομαδοποιημένα σε πολιτικές ομάδες υπό την ηγεσία του εκάστοτε προέδρου).

Τα μέλη της ΕτΠ συνέρχονται έξι φορές ετησίως στις Βρυξέλλες για να διαβουλευθούν σχετικά με την προτεινόμενη κοινοτική νομοθεσία και τη δράση που θα αναλάβουν για να συμβάλουν στη διαμόρφωσή της.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει