Ενημέρωση με ένα κλικ

Χατζηδάκης: Τελευταία ευκαιρία για το «μπάχαλο» της ΛΑΡΚΟ

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, χαρακτήρισε την τροπολογία που έχει στόχο την πώληση της εταιρίας σε ιδιώτη επενδυτή, σαν την τελευταία ευκαιρία για να δοθεί μια ευρωπαϊκή και αξιόπιστη λύση, στο «μπάχαλο» που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ, τα τελευταία 35 χρόνια.

Απευθυνόμενος στα κόμματα που είναι απέναντι στην τροπολογία, ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε εάν η κυβέρνηση δεν έπρεπε να κάνει κάτι για το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, να χρωστά μισό δισεκατομμύριο σε τρίτους και ειδικότερα στη ΔΕΗ να χρωστά 350 εκατ. ευρώ.

«Μόνη της χρωστά το 80% των οφειλών της βιομηχανίας υψηλής τάσης, ενώ κάθε μήνα καταναλώνει ρεύμα 5,5 εκατ. ευρώ και δεν πληρώνει μία», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, «που με χίλια ζόρια δέχθηκε να συνεχίσει την ηλεκτροδότηση εν όψει της τροπολογίας» παρατήρησε ότι οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων – μεταξύ των οποίων ο κ. Φωτόπουλος – καταψήφισαν αυτή τη ρύθμιση:

«διότι θεωρούν ότι η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί επί ζημία των εργαζομένων ΔΕΗ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης δεν ισχύει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι «ριγμένη» ως προς την τιμή που αγοράζει το ρεύμα καθώς πληρώνει 35 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν η «Τιτάν» πληρώνει 44 ευρώ.

Επίσης, είπε ότι «Η ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνει για το διοξείδιο άνθρακος που εκπέμπει, κινδυνεύοντας με περιβαλλοντικό πρόστιμο 49,5 εκατ. ευρώ, επιβαρύνει τον Ευβοϊκό Κόλπο χιλιάδες τόνους σκουριάς, κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ “θέλετε να ονομαστείτε Πράσινη Συμμαχία, τη εξαιρέσει Φθιώτιδας, Εύβοιας… κάνετε σκόντο επειδή θέλετε να λαϊκίσετε”».

Για το κόστος μισθοδοσίας είπε ότι δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ δεν υπήρξε αντανάκλαση στους μισθούς των εργαζόμενων.

Πόσο ανεκτό είναι να έχουμε 47 εκατ. μισθοδοσία με μέσο κόστος 40.000 ευρώ μεικτά για κάθε εργαζόμενο, αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Πόσο ανεκτό είναι αυτή η επιχείρηση να μην προστατεύει τους ίδιους τους εργαζομένους της, όταν είχαμε τρία θανατηφόρα τους τελευταίους μήνες, «γιατί δεν τηρείται τίποτα».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην καταδίκη της χώρας μας από την ΕΕ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. «Κι εσείς όλοι λέτε εδώ πέρα, Έλληνες φορολογούμενοι, για χατίρι της ΛΑΡΚΟ, να πληρώσετε πρόστιμο», είπε απευθυνόμενος στους επικριτές της τροπολογίας.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ναι μεν δεν επιβάρυνε την κατάσταση αλλά υπήρξαν 148 εκατ. ευρώ σωρευτικές ζημιές επί της θητείας του. Φτάσαμε τον Ιούλιο, προ των εκλογών, να καταρτίζεται σχέδιο συλλογικής σύμβασης ώστε να πάρουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι, είπε ο κ. Χατζηδάκης,

Επίσης, είπε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σε επιστολή του προς την Επιτροπή, είχε μιλήσει για το ενδιαφέρον που υπάρχει από διάφορους ιδιώτες επενδυτές και ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμη να μελετήσει τις προσφορές στο πλαίσιο μιας διαφανούς διαδικασίας διαγωνισμού.

«Όταν το έγραφε ο κ. Τσακαλώτος ήταν υπεύθυνη πράξη, όταν το κάνουμε εμείς είναι νεοφιλελεύθερη επιλογή» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

Έντονη κριτική Παφίλη στην τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την τροπολογία που σχετίζεται με τη ΛΑΡΚΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, λαμβάνοντας το λόγο μετά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

«Ήρθατε με κατηγορητήριο και αγγελτήριο θανάτου της ΛΑΡΚΟ. Ποιος δημιούργησε τα προβλήματά της; Εσείς δεν κυβερνούσατε τη χώρα και λέτε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι, με τόσους νεκρούς και ανάπηρους από τη δουλειά τους στη ΛΑΡΚΟ; Εσείς δεν διορίζατε τις διοικήσεις και τα γκόλντεν μπόις που υποβάθμισαν τη ΛΑΡΚΟ για να παραδοθεί στους ιδιώτες;».

Και συνέχισε: «Χρήματα για τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ υπάρχουν όπως υπήρξαν για τον Μποδοσάκη, που πήρε την επιχείρηση και την άφησε όταν έπρεπε να την εκσυγχρονίσει» είπε ο κ. Παφίλης σημειώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας που περιλαμβάνει την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και κοβαλτίου, μέταλλα που έχει αποδείξει η εταιρεία ότι μπορεί να παράξει.

«Έτσι θα ξεφύγει η ΛΑΡΚΟ από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις του νικελίου και την καταλήστευση των γαλλογερμανικών εταιρειών που έπαιρναν φθηνά το ελληνικό νικέλιο και το γύρναγαν στην Ελλάδα σε ακριβές τιμές» είπε ο κ. Παφίλης και συνέχισε:

Όσο για τους μισθούς των εργαζομένων είπε ότι «το 80% παίρνουν 700 με 1.000 ευρώ καθαρά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με το κεφάλι στην καρμανιόλα, στις περιστροφικές στα καμίνια».

Τέλος, χαρακτήρισε ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ λέγοντας ότι όλη η Στερεά Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση.

Τσακαλώτος: Οι επενδύσεις δεν πρέπει να συνοδεύονται με απολύσεις

Για τροπολογία που στερείται πλαισίου και αξιών μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εάν η ΛΑΡΚΟ είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δε το φέρατε σε νομοσχέδιο, να έρθουν και φορείς να το συζητήσουμε; ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος.

Στη επισήμανση των κκ Σταϊκούρα και Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ίδιος είχαν ενημερώσει την ΕΕ ότι ψάχνουν για ιδιώτη επενδυτή, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι:

«Εμείς δεν έχουμε άποψη ότι οι επενδύσεις συνοδεύονται με μείωση θέσεων εργασίας. Εμείς στο σχέδιό μας είχαμε επιλύσει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, που εσείς δημιουργήσατε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι η ΝΔ έχει σταθερές αξίες και αρχές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ανεμοδούρες».

Επανέλαβε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τα θέματα, που ναι μεν δεν δημιούργησε, αλλά διόγκωσε και δεν έλυσε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει