Ενημέρωση με ένα κλικ

Χατζηδάκης: Οκτώ νέα προγράμματα από το Πράσινο Ταμείο

Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ για το 2020

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε σε ημερίδα του Ταμείου, οκτώ νέα χρηματοδοτικά Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, ευρέος φάσματος περιβαλλοντικών δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού έως 140 εκατ. ευρώ για το 2020.

Στα συγκεκριμένα προγράμματα, υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης και για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, η οποία αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, με αποδέκτες τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, τα 8 Προγράμματα, όπως τα παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης, είναι τα εξής:

1) Χρηματοδότηση έως 60 εκατ. ευρώ για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή: Κοζάνη-Φλώρινα-Μεγαλόπολη

Το Πράσινο Ταμείο μέσα στο 2020 θα εκδώσει πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, με εξασφαλισμένο πόρο 31,4 εκατ. ευρώ από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό και περί τα 28 εκατ. ευρώ ως μερίδιο του Ταμείου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων αερίων ρύπων, που θα πραγματοποιηθούν μέσα 2020.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα αφορά τους δικαιούχους στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, δηλαδή την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή θα συνδυαστεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης με 12 άξονες, ύψους 3,7 με 4,4 δισ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, αλλά και με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Το Πράσινο Ταμείο συνεισφέρει και αυτό με ένα ποσό -ανάλογα με τις δυνατότητές του- και θα ενισχύει την απολιγνιτοποίηση κάθε χρόνο με νέα κονδύλια. Στόχος όλων μας είναι να χτίσουμε το μέλλον αυτών των περιοχών μετά τον λιγνίτη, δημιουργώντας νέες προοπτικές για όλους».

2) Πρόγραμμα Προστασίας και Αναβάθμισης Δασών-10 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου και προβλέπει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Αντιπυρική προστασία, διαχείριση και αναβάθμιση δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Εκπόνηση δασοπονικών μελετών και σχετικά ερευνητικά προγράμματα.
  • Αποκατάσταση και αντιδιαβρωτική προστασία καμένων εκτάσεων.
  • Κατάρτιση, διόρθωση και διοικητικές διαδικασίες δασικών χαρτών.
  • Προστασία βιοτόπων άγριας πανίδας και χλωρίδας, βιοτόπων, καθώς και κάλυψη λειτουργικών αναγκών και προμηθειών όλων των δασαρχείων της χώρας.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα γίνει και η πληρωμή των Επιτροπών Εξέτασης για τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών, οι οποίες, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Χατζηδάκης θα αυξηθούν σημαντικά, με στόχο μέσα σε ένα έτος να μην υπάρχουν εκκρεμότητες δεκάδων χιλιάδων αντιρρήσεων όπως τώρα.

3) Πρόγραμμα για την Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και πρόληψη-αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης-3 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με στόχο τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την πρόληψη και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

4) Πρόγραμμα για τις Προστατευόμενες Περιοχές- 6,7 εκατ. ευρώ

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι περί τους 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σε ολόκληρη τη χώρα.

5) Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE 2020-3,5 εκατ. ευρώ

Σε 10, συνολικά, υποπρογράμματα LIFE που έχουν συνδικαιούχο το Πράσινο Ταμείο διατίθεται πίστωση 3,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 3 ολοκληρωμένα προγράμματα LIFE IPs, 4 NATURA για τις Προστατευόμενες Περιοχές, Adapt In GR και CEI Greece για την Κλιματική Αλλαγή και την Κυκλική Οικονομία.

6) Πρόγραμμα για το Φυσικό Περιβάλλον με Καινοτόμες Δράσεις, περί τα 6 εκατ. ευρώ

Σε αυτό το Πρόγραμμα δίνεται έμφαση στη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, όπως και σε νέες δράσεις για Έξυπνες Πόλεις.

7) Πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 28,7 εκατ. ευρώ

Πρόβλεψη εξασφάλισης χρηματοδότησης για όλες τις ενεργές, υφιστάμενες δράσεις του Πράσινου Ταμείου που έχουν ξεκινήσει από τις 2 Δεκεμβρίου -πέραν των αστικών αναπλάσεων- με δικαιούχους τους Δήμους της χώρας.

8) Πρόγραμμα για συνεχιζόμενα έργα -20,5 εκατ. ευρώ

Πρόβλεψη χρηματοδότησης για την ομαλή συνέχιση εκατοντάδων, ήδη ενταγμένων έργων από ΥΠΕΝ, δήμους, περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Τα έργα αυτά είτε είναι σε εξέλιξη και βαίνουν προς ολοκλήρωση, είτε ωριμάζουν και δημοπρατούνται εντός του 2020.

Από το Πράσινο Ταμείο έχουν ανακοινωθεί κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου-Νοεμβρίου 2019, άλλα 4 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ, με κύριους αποδέκτες την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορούν σε προγράμματα για την: αστική αναζωογόνηση, την απόκτηση ελεύθερων χώρων, τις καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες και τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Παράλληλα, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Πράσινο Ταμείο, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ανέφερε ότι στο επικείμενο -για τα χωροταξικά- νομοσχέδιο του υπουργείου, θα προβλέπεται μέριμνα για την απλοποίηση στις διαδικασίες απαλλοτριώσεων, στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, καθώς και στον Οδηγό Προσαρμογής των Κτιρίων για την Προσβασιμότητα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει