Ενημέρωση με ένα κλικ

Στέλιος Πέτσας: ‘Ετσι θα λειτουργούν οι κλειστές δομές

Τα νέα κέντρα προσφύγων ήταν το κύριο αντικείμενο τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει αλλάξει. «Η κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» είπε ο κ. Πέτσας, και συμπλήρωσε: «Οι ελεγχόμενες κλειστές δομές θα γίνουν σε πέντε νησιά».

«Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τις επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως η κατασκευή των νέων δομών αυτών θα ξεκινήσει άμεσα προκειμένου να είναι έτοιμες στις αρχές καλοκαιριού.

«Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι το άλλοθι της αδράνειας. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο και έπρεπε να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη αύξηση ροών το καλοκαίρι» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ποιοι θα διαμένουν στις νέες δομές

Αυτό που επίσης ξεκαθάρισε σήμερα ο κ. Πέτσας είναι στο ποιοι θα διαμένουν σε αυτές τις κλειστές δομές. Συγκεκριμένα θα είναι τρεις κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών:

-Οι νέες αφίξεις

-Όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά

-Όσοι μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής

Η έξοδος των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται σε αυτές τις κλειστές δομές θα είναι ελεγχόμενη και θα γίνεται με κάρτα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση διαδικασίας για τις εξετάσεις των αιτήσεων ασύλου, προκειμένου να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών. Κανονικά θα συνεχιστεί και η κατανομή προσφύγων και μεταναστών και σε Περιφέρειες της ενδοχώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, προχωρά η δημιουργία Ειδικού Μητρώου για τις ΜΚΟ, θέμα στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις τοπικές κοινωνίες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την επίταξη περιοχών σε νησιά του Αιγαίου.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, υπήρξε διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών φορέων για περίπου 2 μήνες, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει