Ενημέρωση με ένα κλικ

Μηταράκης: Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι!

«Όλοι μαζί να βρούμε τις λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε από τα Γιάννενα, όπου είχε σύσκεψη με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πως:

«Όλοι μαζί, πρέπει να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για την χώρα συνολικά».

Ο κ. Μηταράκης αναγνώρισε πως είναι ευθύνη της Πολιτείας να πετύχει τη μείωση των ροών και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, ενώ επισήμανε, ότι το βάρος της κρίσης σηκώνουν αυτή την στιγμή 5 νησιά.

Ο υπουργός τόνισε, πως «για την αντιμετώπιση του ζητήματος έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο”, και ανακοίνωσε, ότι “εντός του μήνα θα τοποθετηθεί Διοικητής από το υπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των κέντρων που λειτουργούν».

Απευθυνόμενος στους Δημάρχους της Ηπείρου, ο κ,. Μηταράκης παρέθεσε τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου.

Η βασική προτεραιότητα όπως ανέφερε, είναι η συστηματική δουλειά για τη μείωση των ροών που απαιτεί:

  • Καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει σε πολλές ενέργειες σε ανθρώπινο δυναμικό και υλική υποστήριξη για την αύξηση της επιτήρησης στα όρια που επιτρέπει η Διεθνής νομοθεσία.
  • Επιτάχυνση διαδικασίας άσυλου. Αυτή την στιγμή, εκκρεμούν 101 χιλ. αιτήσεις ασύλου. Η ένταση στα νησιά έχει δημιουργηθεί λόγω της καθυστέρησης στην διαδικασία άσυλου. Πριν 7 μήνες, το νούμερο ήταν πάνω από 70 χιλιάδες. Παρά τις ροές τις μεγάλες, που υπήρξαν στο δεύτερο 6μηνο του 2019, καταφέραμε να ανταποκριθούμε και να είναι μικρή η αύξηση των αιτήσεων που εκκρεμούν. Από 1-1-2020 εφαρμόζεται ο Νόμος, που μας δίνει την δυνατότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες, στους νεοαφιχθέντες στα νησιά, να δίνεται απάντηση ασύλου και αυτό, πιστεύουμε θα παίξει καταλυτικό ρόλο διαχωρίζοντας αυτούς που δικαιούται άσυλο, από αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
  • Οι επιστροφές, ώστε να στείλουμε το μήνυμα πως δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Ζήτησα την βοήθεια της Ε.Ε να ανοίξει μια κατευθείαν γραμμή επιστροφών προς το Αφγανιστάν και ως μήνυμα αποτροπής, να βοηθήσουν στην κατεύθυνση συνεργασίας με την κυβέρνηση της Καμπουλ για επιστροφές στο Αφγανιστάν, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Το θέμα του Αφγανιστάν αποτελεί 75% του πληθυσμού στην Μόρια.
  • Ελεγχόμενα κέντρα, ώστε να λύσουμε θέματα ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά και παράλληλα να προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα νησιά του Αιγαίου είναι κάτι το οποίο σε κανέναν δεν περιποιεί τιμή.
  • Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν ο έλεγχος της λειτουργίας των ΜΚΟ. Υπάρχουν πάρα πολύ καλές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην διαχείριση της κρίσης και τους ευχαριστούμε. Υπάρχουν και περιπτώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ελληνικής πολιτείας, γι’ αυτό πλέον με τον Νόμο που ψηφίστηκε θα μπορέσουμε να το διαχωρίσουμε.

Η νέα επικείμενη συμφωνία για το άσυλο, το Δουβλίνο 3, να ανταποκρίνεται σε κανόνες ισοκατανομής των βαρών σε όλη την Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, πρέπει να φανεί στην πράξη. Σήμερα, βιώνουμε και αντιμετωπίζουμε τα απόνερα μιας μεταναστευτικής πολιτικής των προηγούμενων ετών».

Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα του υπουργείου, είναι η μείωση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε:

«Ψηφίσαμε την ευθύνη της Πολιτείας, να καλύπτει το ανταποδοτικό τέλος στις δομές που λειτουργούν. Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσω ότι, αυτό δεν δίνεται ως συνδιαλλαγή, η ανταμοιβή προς τον Δήμο όπου λειτουργεί μια Δομή.

Κάτι τέτοιο, θα ήταν προσβλητικό για την Τ.Α. Δίνεται ως αναγνώριση της στοιχειώδους ευθύνης της Πολιτείας, να καλύψει τις δαπάνες που δημιουργούνται από το γεγονός, ότι σε ορισμένους Δήμους της χώρας και ειδικά στα νησιά μας, υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού, πέραν των μόνιμων κάτοικων τους οι οποίοι καταβάλουν το δικό τους ανταποδοτικό τέλος».

Τέλος, ο υπουργός επισήμανε, πως με το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», και συντονισμό όλης της Κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια, να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπου δημιουργούνται.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει