Ενημέρωση με ένα κλικ

Στέλιος Πέτσας: «Δεν θα κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει «για την ώρα» ζήτημα να τεθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι τα επεισόδια στη Λέσβο «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου».

«Μετά τις συζητήσεις με τον κ. Μηταράκη νομίζω ότι πείθεται ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για τα επεισόδια της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την διαδικασία παροχής ασύλου», ενώ επανέλαβε ότι οι αρχές «ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των αντιδράσεων».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. «Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται, όπως είπε, η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. «Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αφού αναγνώρισε πως παραμερίστηκε το σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από την Ελλάδα, ζήτησε κατάλογο με επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και υποσχέθηκε ότι επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα του θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να τις διερευνήσει.

Για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση από τη χώρα μας μίας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. «Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη, καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μία ακόμη πυροβολαρχία Patriot που πριν ήταν ανενεργή», σημείωσε.

Για την προστασία της α’ κατοικίας

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, μίλησε για διαστρέβλωση των δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και έκανε έκκληση στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του -και επομένως νιώθουν ότι κινδυνεύει το σπίτι τους- να μπουν στην πλατφόρμα για να προστατευθούν. «Μετά τις 30 Απριλίου θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς», τόνισε.

 

Για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

Για τα θέματα του ποδοσφαίρου, ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συνιστά θετικό πρώτο βήμα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της UEFA, Α. Κέφεριν, αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού και το αμέσως προσεχές διάστημα θα βρίσκεται στην Αθήνα για αυτόν τον σκοπό. Επίσης, θετική είναι και η πρώτη αντίδραση του επικεφαλής της FIFA, Τ. Ινφαντίνο.

«Σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις του κ. Γεραπετρίτη με στελέχη της UEFA και της FIFA για τα θέματα χειραγώγησης αγώνων και αντιμετώπισης της βίας», συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σχετικά με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι αύριο, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, θα συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το βράδυ θα παραστεί στην εκδήλωση για τα 100 Χρόνια Λιμενικού Σώματος.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, το πρωί, θα προεδρεύσει του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον εξαμηνιαίο συντονισμό. Το απόγευμα θα συμμετάσχει στη συζήτηση «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «Future of Retail» και θα παραστεί στην πρώτη εκδήλωση που καθιερώθηκε με τον νόμο για το «Επιτελικό Κράτος» που αφορά την Ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων.

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει