Ενημέρωση με ένα κλικ

Παναγιωτόπουλος για Ερντογάν: Σαν να προσπαθεί να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε στην εκπομπή του OPEN TV «Ωρα Ελλάδος 07:00» και αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με τις δυνάμεις της Τουρκίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος και στον αγωγό EastMed οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα και σε συνθήκες επιφυλακής. «Έχουμε μία απτή απόδειξη της πρόθεσης τουλάχιστον των τριών αυτών κρατών να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην παραγωγή και τη διακίνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο, να γίνουν σημαντικός παίκτης στον ενεργειακό χάρτη».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα προσκρούσει στις αντιρρήσεις της Τουρκίας, άλλα δεν έχει καμία σημασία.  Αυτές οι τρεις χώρες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους και η συμφωνία υπογράφεται σήμερα». Στην ερώτηση για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν αύριο στείλει ένα καράβι στην Κρήτη και δημιουργήσει σκηνικό έντασης, είπε: «Η Ελλάδα θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων  και της εδαφικής της ακεραιότητας. Έχουμε πει απερίφραστα, με ότι συνεπάγεται αυτό, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Ασφαλώς και πηγαίνουμε δια της διπλωματικής οδού, Οι ένοπλες δυνάμεις και η ενεργοποίηση τους είναι το τελευταίο στάδιο. Δεν φοβόμαστε, να το ξεκαθαρίσω αυτό. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας διπλωματικού πυρετού όμως για να υπάρχει αξιοπιστία σε αυτό που λέμε πρέπει να υπάρχουν ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ορατή αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Και αυτό είναι να σκέφτεται κάποιος ότι όποια ενέργεια αναλάβει θα έχει κόστος».

Για το κλίμα στη Μεσόγειο, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Ασφαλώς και η Μεσόγειος αυτή την περίοδο είναι μία θερμή θάλασσα γιατί έχουμε τη δεδηλωμένη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία κινείται επεκτατικά.  Ώρες-ώρες ο Ερντογάν μου θυμίζει αυτόν που προσπαθεί να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία. Η προσπάθεια να ελέγξει άλλες χώρες στα παράλια της Μεσογείου αυτό δείχνει. Απέναντί του όμως βρίσκει ένα τείχος χωρών, είτε της Μεσογείου, είτε ευρωπαϊκών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία,  που προβάλλουν αντιρρήσεις σε αυτόν τον επεκτατισμό της Τουρκίας».

Ο κύριος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει στο πρόγραμμα παραγωγής των f-35 αναφέροντας ότι: «Όταν αποφασίσεις σωστά και συγκροτημένα να μπεις ένα καινούργιο οπλικό σύστημα πρέπει να μετρήσει πάρα πολύ σοβαρά και υπεύθυνα και δεν μιλάω μόνο για τη δυνατότητα να το αγοράσεις. Eπειδή όλα αυτά χρηματοδοτούνται από το υστέρημά του Έλληνα φορολογούμενο επειδή στο παρελθόν είχαμε ζητήματα σπατάλης στα οπλικά συστήματα, πρέπει τώρα να το κάνουμε με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο»

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει