«Ο προϋπολογισμος του 2020 ειναι ο πρώτος προϋπολογισμος της αυτοδύναμης κυβερνησης της Νέα Δημοκρατίας» ανέφερε αρχικα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Στη συνέχεια ο Έλληνας προωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του πως «κύριε Τσίπρας δεν είστε ανισχνευτής απάτης αλλά παραγωγός απάτης», τονίζοντας πως «η συνέπεια λόγων και πράξεων επιβραβεύεται από τους πολίτες».

ΈΝΦΙΑ – Εισφορά Αλληλεγγύης

«Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό αλλάζει.
«Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες», υπογράμμισε.

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες.

  • Θα μειώσω τους φόρους,
  • θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές,
  • και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας.

Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια

Ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη» είπε. Τόνισε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

Σχέδιο «Ηρακλής»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το σχέδιο «Ηρακλής» θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

Πλεονάσματα

«Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την μείωση των πλεονασμάτων. Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπουν 5 δισ. Οι πολίτες σας μαύρισαν» ανέφερεο κ. Μητσοτάκης γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή. Ανέφερε ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισ. ευρώ, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. «Κάνατε περισσότερα απ’ όσα ζητούσαν οι δανειστές» είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση. Τόνισε πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανέφερε.