Ενημέρωση με ένα κλικ

Υποχρεωτική στράτευση στα 18 και αύξηση της θητείας

Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Τούρκων φαίνεται ότι προκαλέσει ανησυχία σε μερίδα «γαλάζιων» βουλευτών και για το λόγο αυτό υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συσκέψεις στις οποίες συζητήθηκε το θέμα και προτάσεις προς την κυβέρνηση.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός -και πρώην αρχηγός ΓΕΣ- Αλκιβιάδης Στεφανής, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, εξετάζουν λύσεις που δεν θα αυξάνουν στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων τη στρατιωτική θητεία, αλλά θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψανδρίας που, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, παρατηρείται σήμερα στο στράτευμα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύγκριση με την Τουρκία, το τελευταίο έτος γεννήθηκαν στη χώρα μας 35.000 περίπου αγόρια, ενώ στη γειτονική χώρα 720.000 αγόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εξετάζει, μεταξύ άλλων, την εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς (σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες) με τη διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες, αλλά και την επιλεκτική στράτευση στα 18 έτη, με κίνητρο τη μειωμένη θητεία για όσους υπηρετήσουν πριν από τις σπουδές τους.
Εξετάζεται και η εθελοντική στράτευση των γυναικών, αλλά και η μείωση των στρατοπέδων. Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι και αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν υπηρετούν τη θητεία.

 
Την ίδια πρόταση φέρεται να στηρίζει και ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος πρότεινε υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18. Όπως φέρεται να εισηγήθηκε, η στράτευση θα πρέπει να συνοδεύεται με κίνητρα, δηλαδή όποιος στρατεύεται στα 18 να κάνει κατά έναν μήνα μειωμένη θητεία. Είναι ένα μέτρο, όπως υπογραμμίζει, που εφαρμόζει η Κύπρος και το Ισραήλ.Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε ένα μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ να διατεθεί για την αγορά ενός σμήνους F-35.
Έκανε μάλιστα και υπολογισμούς, λέγοντας ότι ένα F-35 στοιχίζει 750 εκατ. και τα έξι μαζί με τον οπλισμό τους δεν θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει