K. Mητσοτάκης: «Ίδρυση Εθνικής Αρχής» – Θα εποπτεύει την αγορά στα πρότυπα της Σουηδίας
Είναι μια αρχή η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την αρχή ανταγωνισμού.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανήγγειλε την ίδρυση μίας πολύ ισχυρής εθνικής αρχής που θα αναλάβει συνολικά την εποπτεία της αγοράς μαζί με την προστασία του καταναλωτή.
«Η ακρίβεια δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και μικρό εισόδημα. Στον πόλεμο κατά των ανατιμήσεων προσθέτουμε ένα επιπλέον όπλο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στόχος όπως είπε, είναι μια ασφαλέστερη και καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες με ορόσημο την Ελλάδα του 2030, αναφέροντας ότι θα είναι στα πρότυπα άλλων αρχών κυρίως σκανδιναβικών χωρών – η Σουηδία είναι το πιο κοντινό παράδειγμα σ’ αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε στην πατρίδα μας, τόνισε
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μια αρχή η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την αρχή ανταγωνισμού, θα πλαισιώνεται από υφιστάμενα στελέχη του συνηγόρου του καταναλωτή, της γενικής διεύθυνσης αγοράς, της ΔΙΜΕΑ που έχει κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς τον έλεγχο της αγοράς όταν τη δημιουργήσαμε υπήρχαν αρκετές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητά της, απέδειξε όμως ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις.
«Ο νέος αυτός θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων, των καταγγελιών, των κυρώσεων, της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, σύντομα θα ενεργοποιηθεί και μία ειδική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν αμέσως τους ελεγκτές, στο e-καταναλωτής θα υπάρχει πλέον ειδική ειδοποίηση με τα σημεία που καθημερινά θα διαμορφώνεται η χαμηλότερη τιμή ανά προϊόν, μπορούμε κ. υπουργέ να τον ενισχύσουμε και άλλο, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θεωρώ ότι ακόμη δεν έχει δείξει την πλήρη του δυναμική.
Τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να θεσπίζουν σε συνεργασία με τους προμηθευτές μια ειδική σήμανση, μια ειδική αναφορά, σε προϊόντα που κυκλοφορούν πια σε μειωμένο μέγεθος. Είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μείωση της τιμής».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, τότε πρέπει να κόβεται, «Στο όνομα των διαχρονικών ευθυνών όλου του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις αγροτικές ενισχύσεις».
Για μεταναστευτικό είπε ότι αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο, θα έλεγα ότι οι ποινές θα είναι βαρύτερες για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας αν στο μεταξύ έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους. Αυτό δεν είναι μόνο μια εθνική προτεραιότητα, είναι μία ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια ιστορική αναφορά στην επέτειο υπογραφής από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο, της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (28 Μαΐου του 1979): «Ένα γεγονός που ταύτισε το πεπρωμένο μας με την Ευρώπη. Και το οποίο τιμούμε 46 χρόνια μετά, με τη χώρα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της ηπείρου μας. Όλα αυτά, έχοντας ξεπεράσει, στο μεταξύ, αλλεπάλληλες δοκιμασίες, όπως και μία πολυετή οικονομική περιπέτεια».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις