Ενημέρωση με ένα κλικ

“Πράσινο φως” από ΗΠΑ για ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πάνω από τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ έδωσαν τη συγκατάθεσή τους την είσοδο των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο NATO.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 95 ψήφοι υπέρ έναντι 1 κατά (Τζος Χόλι, Ρεπουμπλικάνος) και ενός «παρών» (Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικάνος). Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίστηκε εύκολα η πλειοψηφία των 2/3 (67 ψήφοι) που απαιτείτο για να εγκριθούν τα πρωτόκολλα εισδοχής των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επεδίωκε αυτή την έγκριση ώστε να επιδειχθεί η ενότητα της στρατιωτικής συμμαχίας έναντι του επεκτατισμού της Ρωσίας, όπως ισχυριζόταν.

Τα πρωτόκολλα εισόδου Σουηδίας και Φινλανδίας εγκρίθηκαν προχθές από τη γαλλική εθνοσυνέλευση και από την Ιταλία χθες. Πλέον έχουν επικυρωθεί από 23 κράτη μέλη του NATO, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική συνέλευσή του. Απαιτείται η έγκριση και των 30 κρατών μελών ώστε οι δύο χώρες να ενταχθούν στη συμμαχία και να ισχύει και για αυτές το Άρθρο 5.

Το Άρθρο 5 της ιδρυτικής σύμβασης του NATO, που συγκροτήθηκε το 1949 στο ξεκίνημα του ψυχρού πολέμου, προβλέπει κοινή αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους.

Στις ΗΠΑ τις διεθνείς συμφωνίες επικυρώνει η Γερουσία.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, οι γερουσιαστές απέρριψαν τροπολογία με σκοπό να διατηρηθεί το προνόμιο του Κογκρέσου να κηρύσσει πόλεμο σε περίπτωση ενεργοποίησης του Άρθρου 5.

«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία στέλνει σημαντικό μήνυμα για τη διαρκή και διακομματική δέσμευση των ΗΠΑ στο NATO και τη βούληση να εξασφαλιστεί ότι η Συμμαχία μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση Τύπου που κοινοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει