Ανδρουλάκης: “Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των επόμενων εκλογών για κάθε πολίτη”
Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά δύναμη υπεύθυνης διακυβέρνησης. Μόνο εμείς μπορούμε να προσφέρουμε αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανοίγοντας με την ομιλία του τη Διάσκεψη των Τομέων Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που πραγματοποιείται στο ΣΕΦ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “Δείχνουμε στον ελληνικό λαό έναν εναλλακτικό δρόμο. Ναι, μπορούμε και διαφορετικά. Ναι, μπορούμε και καλύτερα”, τόνισε
Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι σήμερα, στέλνουμε στους πολίτες ένα πολύ καθαρό μήνυμα: αξίζετε πολλά περισσότερα από αυτά που σας προσφέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχετε δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή και η αλλαγή αυτή θα έρθει με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι η δύναμη της παράταξης, «ένα πλούσιο στελεχιακό δυναμικό που κανένα άλλο κόμμα δεν διαθέτει, ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα». «Δεν προέρχεστε», σημείωσε, «από πελατειακά χρηματοδοτούμενα φυτώρια στελεχών που λειτουργούν ως βατήρας αναρρίχησης σε δημόσια αξιώματα. Δεν εξαρτάστε από κανέναν. Αυτό είναι το διαφορετικό πολιτικό ήθος απέναντι στην παρακμιακή κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Στον απόηχο δημοσιευμάτων για την «Ομάδα Αλήθειας», ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «τους αφήνουμε με τους γκεμπελικούς τους μηχανισμούς, τους χορηγούς τους, με τη διαφθορά τους, με το πελατειακό κράτος». «Γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί γι’ αυτούς είναι ένα λάφυρο, ένας μοχλός εξουσίας στο δικό τους πολιτικό παιχνίδι. Αυτή θα είναι η οικτρή παρακαταθήκη της Ν.Δ. του κυρίου Μητσοτάκη», είπε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πάρει «διαζύγιο» από την ηθική και από το κράτος δικαίου, τονίζοντας ότι «αυτό το αρνητικό κεκτημένο έχουμε χρέος να ανατρέψουμε» και πως το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους απλούς ανθρώπους «που αναζητούν αξιοπιστία και σχέδιο, που δεν ανέχονται τη διαφθορά και την αναξιοκρατία», τους σύγχρονους μη προνομιούχους, τα μεσαία στρώματα, τους αγρότες, τη νεολαία.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «σχέδιο και πρόσωπα αξιόπιστα και καταρτισμένα». «Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά δύναμη υπεύθυνης διακυβέρνησης. Δεν βολευόμαστε από τη συγκυρία, αλλά αγωνιζόμαστε για τη νέα προοπτική της Ελλάδας. Η καραμέλα του “δεν έχετε θέσεις” τελείωσε οριστικά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα απέκτησε επιτέλους αξιωματική αντιπολίτευση που στριμώχνει την κυβέρνηση και πετυχαίνει σημαντικές κοινοβουλευτικές νίκες».
Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, λέγοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα αλλά και το χρέος να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό μια αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».
Υποστήριξε δε ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, αν οι προτάσεις και οι λύσεις του ΠΑΣΟΚ πάνε σε κάθε σπίτι,
«να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε η μεγάλη έκπληξη των επόμενων εκλογών».
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παίζουν τα ρέστα τους με το υπερπλεόνασμα», «θεωρούν πως είναι το πολιτικό μπαζούκας, με το οποίο επιχειρούν να βγουν από το σπιράλ της φθοράς τους». «Πλανώνται ότι θα τα καταφέρουν», υποστήριξε, σχολιάζοντας ότι «το υπερπλεόνασμα συγκρούεται με την πραγματικότητα» και πως «ο ελληνικός λαός δεν είναι λωτοφάγος», αλλά βλέπει «έξι χρόνια κυβέρνησης Ν.Δ., έξι χρόνια διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, ακρίβεια και κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης».
«Για ποια σύγκλιση μιλάμε, όταν η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το 2024 έχει χαμηλότερο πραγματικό ΑΕΠ, σε σχέση με το 2010. Τι άλλαξε στην Ελλάδα με τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης; Για ποιο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο μιλάμε, όταν το 2024 είχαμε το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ε.Ε.». Σχολίασε ότι όμως «για την κυβέρνηση όλα πάνε καλώς» και «βρήκαν “ξαφνικά” 11,4 δισ., ενώ υπολόγιζαν 6 δισ.».
«Το υπερπλεόνασμα δεν είναι προϊόν ανθεκτικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, αλλά μιας κακής ποιότητας ζωής». Είπε ότι κάνει τους πολίτες να νιώθουν αδύναμοι και μετά η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα αντί να κάνει διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Εθεσε το ερώτημα τι θα μείνει σε μόνιμες υποδομές κοινωνικής στέγασης από το 1 δισ. που θα δώσουν σε τέσσερα χρόνια από το επίδομα στέγασης. «Με τα μεταβατικά επιδόματα που γίνονται μόνιμα δεν αλλάζει τίποτα στη χώρα», υποστήριξε, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν αντιμετωπίζει τον λαό ως πολίτες αλλά ως εκλογικούς πελάτες.
Σημείωσε ακόμη ότι απαιτείται συνολικό που θα αυξήσει την προσφορά κατοικιών και επανέλαβε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ:
- Ιδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης ακινήτων, μέσα από τα προγράμματα της οποίας -μαζί με τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης των Δήμων- υπολογίζεται ότι μπορούν να πέσουν στην αγορά 40.000 σπίτια με χαμηλά ενοίκια σε βάθος 5ετίας.
- Κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση σε ζώνες πίεσης.
- Κατάργηση της golden visa σε μικρά νησιά, αστικά κέντρα μεγάλης πίεσης και Θράκη.
- Τροποποίηση της επενδυτικής βίζας (angel visa) με στόχο η οικονομική δραστηριότητα στην περιφέρεια να προσελκύσει νέους ανθρώπους, και να αποκλιμακωθεί η οικιστική πίεση στα αστικά κέντρα.
- Φοροελαφρύνσεις Ενοικίων: Ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα τους στη Διεύθυνση Ακινήτων απολαμβάνουν μειωμένης ή μηδενικής φορολογίας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ως προς το «επίδομα» που ανακοινώθηκε για τους συνταξιούχους, είπε ότι ο πρωθυπουργός «δεν έκανε καμία αναφορά για ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων τους, όπως επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ούτε είπε κουβέντα για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και για την αναμόρφωση του συστήματος της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων». Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει νέο ΕΚΑΣ που αφορά γύρω στους 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους, κυμαίνεται από 70 έως 150 ευρώ και το συνολικό κόστος είναι 540 εκατ. ευρώ.
Ως προς τη φοροδιαφυγή σχολίασε πως «μάθαμε, τελικά, ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για το 2025 είναι 1,1 δισ. ευρώ και ότι αυτός ο δημοσιονομικός χώρος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Είπε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά πρέπει να μάθουμε ποια είναι αυτά για να τα αξιολογήσουμε σωστά. Διότι αυτό το ποσό, συνέχισε, είναι περίπου κατά 50% μειωμένο, σε σχέση με τα περίπου 1,9 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΑΑΔΕ και το οικονομικό επιτελείο ότι προέρχονται από τη φορολογική συμμόρφωση. Ρώτησε τελικά ποιο είναι το ποσό που έκανε δεκτό η Επιτροπή από τα έσοδα λόγω πάταξης της φοροδιαφυγής και την καλύτερη συμμόρφωση.
Για το ιδιωτικό χρέος «που καλπάζει» είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει «ρεαλιστικό πλαίσιο παρεμβάσεων που ανακουφίζει, δίνει διέξοδο στον ευάλωτο δανειολήπτη αλλά και στην πραγματική οικονομία». Στόχος του σχεδίου:
- Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε 120 δόσεις, μαζί με τη θέσπιση κινήτρων για τους συνεπείς.
- Η προστασία των πραγματικά αδύναμων από την απώλεια της πρώτης κατοικίας.
- Η ενίσχυση του ρόλου της Πολιτείας, απέναντι στην ασυδοσία των funds και των servicers, μαζί με την εμπέδωση της διαφάνειας και της προστασίας των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
- Η προστασία όσων έλαβαν δάνειο σε ελβετικό φράγκο.
- Η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών και οφειλετών