Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο Ερντογάν τα έβαλε με τον Δένδια: «Θρασύς» και «απρεπής» -Ο Μητσοτάκης να τον βάλει στη θέση του

Με επιθετική διάθεση ήταν και οι νέες δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία μετά την επίσκεψη του  για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του  ο Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και συνέχισε στον ίδιο τόνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία επιτιθέμενος  στον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον “βάλει στη θέση του”.

«Δεν υπάρχει πιο θρασύς και απρεπής δήλωση από το να λέει κάποιος ότι οι Τούρκοι είναι κατακτητές εκεί. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει στη θέση του αυτόν τον υπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.


Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Το Κυπριακό δεν είναι μόνο δικό μας θέμα, αλλά και η κόκκινη γραμμή των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να παρουσιάζει τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα. Η μόνη λύση είναι το μοντέλο των δύο κρατών. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία για τη λύση. Παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Κύπρος είπε “ναι” στο Σχέδιο Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που επιβραβεύθηκαν».

Επίσης, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη θα κάθονται και θα φεύγουν από το τραπέζι ως ίσοι.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της Βόρειας Κύπρου, επιδιώκοντας την αναγνώρισή της από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.


Ο Ερντογάν κατέληξε λέγοντας: «Εάν χρειαστεί, η Τουρκία θα κατασκευάσει ναυτικές βάσεις και θαλάσσιες υποδομές στη Βόρεια Κύπρο». Επιπλέον, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη στήριξή τους στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «η συνενοχή στις σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τους Ελληνοκύπριους, ούτε την Ελλάδα».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν επαναλαμβάνουν την πάγια τουρκική θέση περί δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο και αποδεικνύουν την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει