Φλωρίδης: Βγήκαν έξω δολοφόνοι, ληστές και βιαστές που έσπασαν τα ισόβια
Με αφορμή την δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη από το Ψυχικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε σήμερα το πρωί στο MEGΑ και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον νόμο Παρασκευόπουλου
Αναφερόμενος στο ποινικό παρελθόν του 44χρονου φερόμενου ως δράστη και εκτελεστή του 54χρονου τοπογράφου είπε:
«Του είχαν επιβληθεί πάρα πολλά χρόνια κάθειρξης, πάνω από 30, φαίνεται να είχε μία ιδιαίτερη μεταχείριση στις φυλακές, όπου και αν βρισκόταν.
Μεταφέρθηκε σε φυλακές όπου εκεί η κάθε μέρα μετράει διπλή, στις αγροτικές υποτίθεται ότι εργάζεσαι. και οι νομοθετικές αλλαγές, με τον νόμο που ονομάζουμε Παρασκευόπουλου
Αποφυλακίστηκε όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας, βγήκαν έξω δολοφόνοι, ληστές, έμποροι ναρκωτικών, βιαστές. Στα ισόβια, με εκείνες τις νομοθεσίες, μπορούσες να βγεις και στα 15, μετά έβγαινες στα 5.
Με όλες αυτές τις νομοθετικές μεταβολές, που εν τέλει με κάποιον μαγικό τρόπο όλες αυτές συγχωνεύτηκαν κάποια στιγμή, νομίζω ότι βγήκε σε λιγότερο από το 1/3 των συνολικών ποινών».
Στην πραγματικότητα οδήγησαν στο να ‘σπάσουν’ πάρα πολλές ποινές προς τα κάτω.
Εντωμεταξύ σε έρευνα βρίσκεται η μεταχείριση του 44χρονο τη διάρκεια της φυλάκισης του.
«Υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα η οποία συνδέεται με το γεγονός ότι αυτός ενώ ήταν φυλακή, φέρεται να έβγαινε έξω να έκανε ληστείες. Είναι προφανές ότι για να βγεις έξω από μια φυλακή χρειάζεται η συνέργεια των υπηρεσιών της φυλακής. Αυτά που έχουν έρθει στο φως δείχνουν ότι φαίνεται να είχε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης», είπε χαρακτηριστικά.
«Όταν έχεις μια εκτεταμένη νομοθετική ρύθμιση και βγαίνει όλο το βαρύ έγκλημα έξω από τις φυλακές τα στοιχεία που είχαμε δώσει στη Βουλή, στοιχεία απολογισμού εκείνου του νόμου, ήταν ότι χιλιάδες βγήκαν έξω. Δεν βγήκαν εφάπαξ.
Όσοι δεν είχαν συμπληρώσει τα όρια, επειδή εν τω μεταξύ είχαν μεσολαβήσει οι λεγόμενες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για αυτούς, έβγαιναν και αργότερα. Το 80% από αυτούς που βγήκαν έξω, ξαναγύρισαν στο έγκλημα.
Η Αστυνομία πολλές φορές έρχεται και πελαγώνει λέγοντας ότι τους πιάσαμε, τα δικαστήρια επέβαλαν μεγάλες ποινές, οδηγήθηκαν στη φυλακή και ξαφνικά έρχεται ένας νόμος και τους βγάζει έξω, ένας που πρέπει να μείνει 15 χρόνια να βγαίνει στα τρία..», συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.
Τι γίνεται με τις φυλακές;
Οι φυλακές δεν ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Εμείς νομοθετούμε. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος θα καταδικαστεί σε ισόβια να κάνει αίτηση προς το Συμβούλιο να αποφυλακιστεί νωρίτερα από τα 25 χρόνια.
Θα έχεις κάνει 25 όπως και να έχει, μέσα, με τον καινούργιο νόμο.. από 1η Μάϊου
Είναι ένας αγώνας τεράστιος να αντιμετωπίζεις όλα αυτά τα κυκλώματα της διαφθοράς τα οποία αναφύονται και εκεί έχεις να κάνεις δύο πράγματα.
Το ένα είναι να ασφαλίζεις καλύτερα στο επίπεδο της νομοθεσίας τα πράγματα και το δεύτερο είναι οι διωκτικές αρχές να οργανώνονται έτσι με τρόπο που να κάνουν τη δουλειά τους», τόνισε στη συνέχεια ο ίδιος.
«Θεωρώ πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία το ότι η ΕΛ.ΑΣ. πετυχαίνει αυτό το διάστημα σημαντικά πράγματα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό που συνέλαβαν όλους αυτούς τους διεφθαρμένους που εκβίαζαν εδώ στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης και συνέχισε:
Η ελληνική κοινωνία για να προστατευτεί χρειάζεται μια ισχυρή νομοθεσία και μια καλή Αστυνομία η οποία να μπορεί, όταν παρεμβαίνει, να φέρνει ένα αποτέλεσμα.
Η κατάσταση τα κοντινά χρόνια ήταν ότι είχες μια νομοθεσία που κανένας δεν τιμωρείται ή αν τιμωρηθεί θα βγει έξω, και μια Αστυνομία η οποία παραιτείται από τον ρόλο της. Η ατιμωρησία οδηγεί στη διαφθορά, συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.
Τέλος για τον χρόνο ταχύτητας για την απόδοση δικαιοσύνης είπε ότι :
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα έχουμε ολοκληρώσει την επεξεργασία αυτού του μεγάλου κεφαλαίου που λέγεται πολιτική δικονομία, τον τρόπο δηλαδή που δικάζουν τα δικαστήρια.
Με αυτήν την αλλαγή πιστεύουμε να πάμε τον χρόνο κατευθείαν στο μισό. Ο χρόνος που θα αρχίσουν να αποδίδουν αυτά είναι μέχρι το τέλος αυτής της 4ετιας..
Δείτε εδώ την συνέντευξη του υπουργού