Ενημέρωση με ένα κλικ

Στ. Κασσελάκης: «Μου πρότειναν «μαύρο» χρήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μου έφερε κανείς σακούλα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε συνέντευξη στον Alpha στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Κεντροαριστερά αλλά και στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ ανέφερε ότι αποσκοπούσε στην δημιουργία της «υποδομής με επαφές για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του προοδευτικού κόσμου. Είδαμε το κύμα υπέρ της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Ακολούθως επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την χθεσινή του τοποθέτηση στο Πολεμικό Μουσείο:

«Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι η Ευρώπη έχει γίνει διευθυντήριο. Όμως η δική του στρατηγική βασίζεται στη μισαλλοδοξία και στην επιστροφή στο παρελθόν. Έχουμε πολύ δρόμο στον προοδευτικό χώρο για να αφυπνίσουμε τους λαούς». Συμφώνησε με τις αναφορές του κ. Σαμαρά για την μείωση του ΦΠΑ και πρόσθεσε ότι «συμφώνησε μαζί μας ότι υπάρχουν καρτέλ και ολιγοπώλια».

Συνεχίζοντας είπε: «Είδα την αίθουσα να χειροκροτά με χαρά τις μισαλλόδοξες αναφορές του κ. Σαμαρά. Η ΝΔ δεν έχασε μόνο από τον γάμο προς τα δεξιά, αλλά και από τον κεντρώο χώρο. Δεν καρπωθήκαμε όσο έπρεπε από την μείωση, αλλά θα χτίσουμε αξιοπιστία και θα το καρπωθούμε».

Στο κρίσιμο θέμα του «μαύρου» χρήματος που αναφέρθηκε με ανάρτησή του ανέφερε: «Έχει ενδιαφέρον ότι όταν ένας νέος άνθρωπος έξω από το σύστημα λέει αυτές τις λέξεις γίνεται πανικός στο σύστημα». Ε

ξηγώντας αναφέρθηκε στο χρέος της ΝΔ:

«Δεν γνωρίζουμε το χρέος της ΝΔ, πώς ρυθμίζεται, πώς πληρώνει τις προεκλογικές της δαπάνες. Πρότεινα να έλθουν εταιρείες διεθνούς κύρους για έλεγχο των οικονομικών σε βάθος δεκαετίας. Τόσος κόσμος που κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του δεν μπορεί να έχει τέτοια ρύθμιση. Από που προέρχονται οι πόροι;».

Εξήγησε ότι «αναφέρομαι στις επιλογές που μου πρότειναν για να μη υπάρχει η επίμονη επιλογή του εξορθολογισμού που αφορά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν ξέρω να υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος, αλλά πρέπει να μιλήσετε στον προηγούμενο οικονομικό διευθυντή».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «μου πρότειναν «μαύρο» χρήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μου έφερε κανείς σακούλα».

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις στα όργανα τις επόμενες ημέρες σχετικά με το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής» και επεσήμανε ότι η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά πολύ.

«Η σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική, το έργο που έκανε είναι πολύ καλό, το τιμώ και είναι η παρακαταθήκη στην οποία πρέπει να πορευτούμε», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Α. Σρόιτερ: Καλησπέρα, μόλις επιστρέψατε από ταξίδι στην Αμερική, αν δεν κάνω λάθος. Σκοπός του ταξιδιού ποιος ήταν;

Στ. Κασσελάκης: Ο σκοπός ήταν να σχεδιάσω την υποδομή που χρειαζόμαστε στο κομμάτι των επαφών για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του προοδευτικού κόσμου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί αυτό που είδαμε στις ευρωεκλογές είναι ένα πολύ λυπηρό κύμα προς την ακροδεξιά. Άκουσα και τον κ. Σαμαρά πριν από λίγα λεπτά, παρακολούθησα την ομιλία του, και συμφωνούμε ότι η Ευρώπη έχει γίνει διευθυντήριο. Το λέω κι εγώ αυτό, το έχω πει και προεκλογικά πολλές φορές. Απλά η δικιά του στρατηγική βασίζεται στην μισαλλοδοξία και την επιστροφή στο παρελθόν. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη να είναι ανοιχτή και να μπορεί να λύνει τα ζητήματα των λαών και να εμπνέει. Και δυστυχώς στον προοδευτικό κόσμο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να αφυπνίσουμε τους λαούς, και να αναδείξουμε και ταλέντα σε όλες τις χώρες.

Α. Σρόιτερ: Συμφωνήσατε σε κάτι άλλο με τον κύριο Σαμαρά ακούγοντάς τον;

Στ. Κασσελάκης: Συμφώνησα στο ΦΠΑ. Απ’ ό, τι κατάλαβα ο κ. Σαμαράς – αν και αποκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση αξιοθρήνητη και κάτι άλλα τέτοια ωραία, ασυνάρτητη, δεν θυμάμαι ακριβώς τι είπε, και ότι δεν έχουμε πολιτική πρόταση – συγχρόνως όμως συμφωνεί μαζί μας για την μείωση στον ΦΠΑ, συμφωνεί ότι υπάρχουν καρτέλ και ολιγοπώλια και ότι δεν είναι φιλεργατική η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά νομίζω ότι μάλλον θα πρέπει ο κ. Σαμαράς να παρακολουθήσει περισσότερο τις ομιλίες μου και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, πριν σχολιάσει για την αντιπολίτευση και την Αριστερά από εδώ και πέρα.

Α. Σρόιτερ: Να μια ενδιαφέρουσα ταύτιση, πάντως, σε κάποια θέματα. Θα το κρατήσουμε αυτό, κ. Πρόεδρε. Όσο λείπατε στις Ηνωμένες Πολιτείες έβραζε η εσωτερική επικαιρότητα, φαντάζομαι δεν περιμένατε εμένα να σας το πω, το γνωρίζετε, κάνατε και αρκετές παρεμβάσεις. Να τα πάρουμε από την αρχή, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Φαντάζομαι και εσείς το θέλετε. Όλα ξεκίνησαν, ή τουλάχιστον η μεγαλύτερη αναταραχή, ξεκίνησε με την ανάρτησή σας για το μαύρο χρήμα. Θέλω να μας εξηγήσετε τι εννοούσατε.

Στ. Κασσελάκης: Από 2.000 λέξεις επιλέγετε δύο λέξεις.

Α. Σρόιτερ: Επιλέγω δύο λέξεις γιατί αυτές επέλεξαν και σύντροφοί σας στον ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξαν να αποχωρήσουν. Και τις επέλεξαν και πολλοί ακόμη για να έχουμε μια σειρά αντιδράσεων.

Στ. Κασσελάκης: Έχει ενδιαφέρον ότι ένας νέος άνθρωπος έξω από το σύστημα λέει αυτές τις λέξεις και γίνεται πανικός σε όλο το σύστημα. Λες και δεν ξέρουμε σε ποια χώρα ζούμε. Πρέπει να βελτιωθεί η Ελλάδα. Πρέπει να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα επιτέλους και όχι μια χώρα στην οποία λειτουργεί ένα πελατειακό κράτος με ολιγοπώλια, με νέους ανθρώπους που ζουν στο παιδικό δωμάτιο και δεν μπορούν να αρχίσουν τίποτα και αναγκάζονται και ξενιτεύονται σαν κι εμένα.

Α. Σρόιτερ: Τι ξέρετε για το μαύρο χρήμα  και τα κόμματα, κύριε Πρόεδρε;

Στ. Κασσελάκης: Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι ότι δεν γνωρίζουμε το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, το πώς ρυθμίζεται, το πώς έχουν πληρώσει τις προεκλογικές τους δαπάνες. Εγώ πρότεινα να έρθουν ορκωτοί λογιστές, όχι της Βουλής, με όποιες διαδικασίες ακολουθούν, αλλά εταιρείες διεθνούς κύρους να έρθουν στα κόμματά μας και να ανοίξουμε τα χαρτιά μας και να κάνουν έρευνα. Επιτέλους να ξέρουμε. Είμαι σίγουρος ότι τόσος κόσμος που αυτή τη στιγμή πάει να χάσει το σπίτι του με τα κόκκινα δάνεια, δεν μπορεί να έχει τη ρύθμιση χρέος της Νέας Δημοκρατίας, επ’άπειρον να αυξάνεται το χρέος σου.

Α. Σρόιτερ: Η ρύθμιση χρέους τι σχέση έχει με το μαύρο χρήμα;

Στ. Κασσελάκης: Νομίζω είναι εμφανής η σχέση, είναι πασιφανής. Όταν δεν μπορείς να πληρώσεις τις δαπάνες σου, βρίσκεις άλλους πόρους. Άρα λοιπόν να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι πόροι. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι εμείς, με την μειωμένη κρατική επιχορήγηση που έχουμε αυτή την στιγμή, μπορέσαμε να κάνουμε μια μαζεμένη καμπάνια και να εκπέμψουμε πάρα πολλά μηνύματα τα οποία χτύπησαν την Νέα Δημοκρατία. Κατά την ομιλία του κ. Σαμαρά χθες είδα όλη αυτήν την αίθουσα να χειροκροτά με τόση χαρά για τη μισαλλοδοξία, και σκέφτηκα: Αυτή είναι η χώρα που θέλουμε; Να λέει ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η πολιτική ορθότητα;

Α. Σρόιτερ: Θα πάμε σε αυτό, κ. πρόεδρε.

Στ. Κασσελάκης: Μισό λεπτό, το συνδυάζω με την πολιτική πρόταση. Λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία δεν έχασε λόγω της ισότητας στον γάμο μόνο. Προφανώς, εκεί τιμωρήθηκε από ένα κοινό που ψήφισε τον κ. Βελόπουλο και άλλες λύσεις, αλλά έχασε και το προοδευτικό κέντρο. Ξέρετε γιατί; Διότι εμείς επικοινωνήσαμε το ψέμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, και στην ακρίβεια και στη φορολογία και τις θεσμικές εκτροπές με τη συγκάλυψη στα Τέμπη. Η αξιωματική αντιπολίτευση πάλεψε για αυτά τα θέματα και τα άκουσε ο λαός, αλλά δεν καρπωθήκαμε όσο έπρεπε την απώλεια από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά θα χτίσουμε αξιοπιστία και είμαι σίγουρος ότι θα την καρπωθούμε.

Α. Σρόιτερ: Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν για ανάρτηση σας, που όπως είπατε ήταν 2.000 λέξεις, στάθηκαν στις λέξεις θα σας διαβάσω τώρα, που δεν είναι δύο, είναι λίγο περισσότερες: «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα χρήματα. Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης». Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν ήταν δικός σας έπαιρνε μαύρα χρήματα;

Στ. Κασσελάκης: Αναφέρομαι στις επιλογές που πολύ πρόθυμα μου πρότειναν για να μπορέσει να μην υπάρξει η επίπονη και επίπονη επιλογή του οικονομικού εξορθολογισμού, ο οποίος προφανώς αναφέρεται και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μην ξεχνάτε ότι και την άλλη φορά που επέστρεψα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τα Χριστούγεννα, η πρώτη συνάντηση που έκανα την πρώτη μέρα ήταν πάλι στην Αυγή, προσπαθώντας να βρούμε τρόπους να τη στηρίξουμε.

Α. Σρόιτερ: Στην ανάρτησή σας, γιατί ξέρω ότι και εσείς θέλετε να τα ξεκαθαρίσετε, εννοείτε ότι ο προηγούμενος ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε μαύρα χρήματα ή όχι;

Στ. Κασσελάκης: Απ’ ό, τι γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε στον πρώην οικονομικό διευθυντή. Δεν ήμουν προσωπικά εκεί. Αυτό που ξέρω και μπορώ να σας πω είναι ότι υπήρχε μια σύμβαση για την Αυγή με ανταγωνιστικά μιντιακά συμφέροντα για περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ που διατήρησε την εφημερίδα εν ζωή, αλλά συγχρόνως δεν πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπορική δραστηριότητα της εφημερίδας. Άρα λοιπόν, η ιδέα ότι η δημοσιογραφία τελειώνει λόγω του έντυπου φύλλου δεν ισχύει. Η Αυγή μπορεί να συνεχίσει να παράγει καθημερινή δημοσιογραφία.

Α. Σρόιτερ: Αναφέρεστεσε επιχειρηματία ο οποίος, έχει συζητηθεί και στο παρελθόν αυτό, έδωσε ένα δυσανάλογα μεγάλο διαφημιστικό πακέτο στην Αυγή, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην κυκλοφορία της εφημερίδας. Όταν εκλεγήκατε, αυτό το πακέτο σταμάτησε. Αυτό το θεωρείτε μαύρο χρήμα;

Στ. Κασσελάκης: Όχι, δεν είναι, αλλά συγχρόνως αυτές οι σχέσεις υπάρχουν γενικά στην Ελλάδα και νομίζω το ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά.

Α. Σρόιτερ: Εσάς σας έχει προτείνει κάποιος, στον ένα χρόνο που είστε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να πάρετε μαύρα χρήματα για να μπορέσετε να ξελασπώσετε, να το πω απλά, το κόμμα; Σας έχει ζητήσει κάποιος;

Στ. Κασσελάκης: Προφανώς και ναι.

Α. Σρόιτερ: Δεν το έχετε πει αυτό.

Στ. Κασσελάκης: Η απάντηση είναι ναι. Γιατί να το πω; Το θέμα είναι ότι είμαστε στη φάση αυτή τη στιγμή…

Α. Σρόιτερ: Όταν γνωρίζετε ότι κάποιος προσφέρει μαύρο χρήμα και δεν το λέτε, στην ουσία συνεργείτε σε ένα αδίκημα.

Στ. Κασσελάκης: Όταν κάποιος προτείνει την ιδέα “βρες άλλους πόρους” και να μην μπορεί να δημιουργηθεί εσωστρέφεια, είναι μια ιδέα που δεν με εκφράζει. Όχι, δεν έχει έρθει κανείς να μου δώσει σακούλα. Όχι, όχι βέβαια. Αλλά από την άλλη υπάρχει αυτή η ιδέα στην Ελλάδα ότι “βρες άλλους πόρους” και μάλιστα, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει και στις βουλευτικές εκλογές, στο επίπεδο των βουλευτών για τα έξοδα τα οποία υπάρχουν. Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα κάποιος να πει την αλήθεια όπως είναι.

Α. Σρόιτερ: Άρα δεν έχει έρθει κανείς, για να το κλείσουμε αυτό. να σας πει “κύριε Κασσελάκη, πάρτε αυτά τα μαύρα χρήματα, αυτή τη σακούλα, για να βοηθήσω εγώ με τον τρόπο μου στη λειτουργία του κόμματος”. Έχετε δεχτεί μεγάλη κριτική για το κλείσιμο της Αυγής, το είπατε κι εσείς, και θέλω να ρωτήσω αν το κλείσιμο της Αυγής ήταν μια επιλογή μονόδρομος. Αν τα οικονομικά του κόμματος σήμερα είναι τέτοια που δεν σας άφηναν καμία άλλη επιλογή. Και το λέω αυτό γιατί έχετε πει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι τα οικονομικά αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχετε πει όμως να δώσετε κάποια στοιχεία για το τι συμβαίνει στο κόμμα. Δεν τα έχετε δώσει ακόμα.

Στ. Κασσελάκης: Όχι. Θα γίνουν ανακοινώσεις στα όργανα τις επόμενες μέρες, όπου θα παρουσιαστούν τα στοιχεία και προφανώς και η Κεντρική Επιτροπή πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει αυτό το οποίο έπρεπε να είχαμε ήδη: μια οικονομική επιτροπή από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία να μπορεί και να ελέγχει και να συναποφασίζει ποια είναι η κατάσταση.

Α. Σρόιτερ: Ποια είναι η κατάσταση στο κόμμα σας;

Στ. Κασσελάκης: Η κατάσταση είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση μας μειώθηκε από τα 8 εκατομμύρια στα 4, λόγω των μειωμένων ποσοστών του κόμματος. Από τα 4 εκατομμύρια που έχουμε το χρόνο κρατική χρηματοδότηση, τρεισήμισι πάνε προς την Αυγή και το Κόκκινο. Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μόνο μισό εκατομμύριο ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα κόμμα, το οποίο έχει μισθοδοσία περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Άρα μόνο και μόνο, χωρίς καμία κομματική δραστηριότητα, είμαστε μείον ένα εκατομμύριο.

Α. Σρόιτερ: Μείον ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

Στ. Κασσελάκης: …Και υπάρχουν και ανοίγματα σε προμηθευτές από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, συν, προφανώς, από τη διαδικασία που ακολούθησε, την εσωκομματική διαδικασία.

Α. Σρόιτερ: Εννοείτε τις εσωτερικές εκλογές και το κόστος.

Στ. Κασσελάκης: Ακριβώς. Άρα λοιπόν είναι μια κατάσταση η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη και γι αυτό θεωρώ ότι πρέπει ο κόσμος μας, αρχίζοντας με τα στελέχη και τους βουλευτές μας, να στηρίξει όσο μπορεί οικονομικά το κόμμα. Προσωπικά έκανα αυτό το οποίο μπορούσα. Έκανα την ανώτατη δωρεά που μου επιτρέπει ο νόμος στο κόμμα, που είναι 20.000 ευρώ το χρόνο ανά φυσικό πρόσωπο. Την έκανα την προηγούμενη εβδομάδα και παροτρύνω όλους όσους μπορούν, που είναι στην πρώτη γραμμή των στελεχών μας, να συνεισφέρουν οικονομικά. Πρέπει να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση για όλο αυτό το πρόβλημα.

Α. Σρόιτερ: Και είναι σημαντικό που το λέτε ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα μπαίνει ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο μέσα, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα. Σε εκείνη την ανάρτηση που είχατε κάνει, που ξεκίνησε και όλη η συζήτηση, περιγράψατε ένα ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος, ο οποίος, γράψατε, το προεκλογικό του πρόγραμμα ήταν της τελευταίας στιγμής, copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ διαφόρων τάσεων και χωρίς επαρκή κοστολόγηση. Και θέλω να ρωτήσω αν αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ επί του κ. Τσίπρα.

Στ. Κασσελάκης: Αυτός ήταν ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ που γνώρισα πέρυσι. Και αν σκεφτεί κανείς ποια άτομα είχαν αναλάβει αυτούς τους ρόλους, νομίζω θα καταλάβει πολλά. Και προφανώς αυτή τη στιγμή δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Σρόιτερ: Θα το ρωτήσω επίσης απλά, όπως το είχατε γράψει στην αρχική σας ανάρτηση, και θέλω να μου πείτε και γιατί την αλλάξατε αυτή την ανάρτηση στην πορεία: Νιώθετε ότι σας υπονομεύει ο κ. Τσίπρας;

Στ. Κασσελάκης: Την άλλαξα γιατί θεωρούσα ότι ήταν πιο ακριβής η δεύτερη έκφραση, διότι πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σταματήσει αυτή η συζήτηση περί συγκόλλησης, συναίρεσης, συμφωνιών, και ειδικά έξω από το κόμμα μας, έξω από τα όργανα, έξω από τις εσωτερικές μας συζητήσεις για ένα τέτοιο σενάριο. Γιατί πολλοί από εμάς πέρυσι, και ειδικά νέοι άνθρωποι σαν εμένα, που συστρατεύτηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό που είχαμε δει ότι είναι μια ανάλγητη κυβέρνηση, βασισμένη στην προπαγάνδα, αυτή του κυρίου Μητσοτάκη, δουλέψαμε σκληρά για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως αυτόνομο κυβερνητικό κόμμα. Δεν δουλέψαμε σκληρά, με προσωπικό κόστος, για να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Άρα να ξεκαθαρίζει αυτό. Η ιδέα ότι θα ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα.

Α. Σρόιτερ: Δεν κατάλαβα την απάντησή σας στο αν σας υπονομεύει ο κ. Τσίπρας.

Στ. Κασσελάκης: Και σας απαντώ λοιπόν: η έντιμη στάση για όλους, μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο προκάτοχός μου, είναι να πούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο μπόρεσε να διατηρήσει, και με διακριτή διαφορά, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις εκλογές που πέρασαν, δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε αυτές τις συνεννοήσεις και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ο ηγέτης μιας οποιασδήποτε συνεννόησης. Εάν δεν μπορεί κάποιος αυτό να το πει για το κόμμα του, για τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε λάθος κόμμα. Είναι πάρα πολύ απλό αυτό που λέω.

Α. Σρόιτερ: Άρα ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε λάθος κόμμα σήμερα;

Στ. Κασσελάκης: Όχι. Όλοι μας, και ο κ. Τσίπρας, πρέπει να πουν ότι τον ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε συνεννόηση τον έχει η αξιωματική αντιπολίτευση και ότι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι ο ηγέτης ενός οποιουδήποτε σχήματος, εφόσον προκύψει. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Βλέπετε ότι ακόμα και το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή πολλές φορές ειρωνεύεται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια τέτοια συγκόλληση. Άρα λοιπόν πρέπει να τελειώνει αυτή η συζήτηση. Όπως είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή, εάν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ συνεργασία σε κοινοβουλευτικό έργο, είμαστε εδώ. Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω.Προτάσεις νόμου, συνδικαλισμό, κοινωνία των πολιτών. Και πέρα από αυτό, πρέπει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του πρέπει να έχουν τον πρωταρχικό λόγο σε οποιαδήποτε προοδευτική συνεννόηση.

Α. Σρόιτερ: Αντιλαμβάνομαι ότι αλλάξατε την ανάρτησή σας γιατί θεωρήσατε το ότι σας υπονομεύει ο Τσίπρας, ως έκφραση, υπερβολικό. Αν κάνω λάθος διορθώστε με. Βάλατε όμως “στήριξε με χωρίς παιχνίδια”. Τι εννοείτε;

Στ. Κασσελάκης: Είναι αυτό που σας λέω, είναι ότι χρειαζόμαστε να έχουμε μια ξεκάθαρη δέσμευση ο ένας προς τον άλλον, προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα μας δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί σε συζητήσεις που είναι παράπλευρες, αλλά θα συνεχίσει αυτόνομο, να γίνει κυβερνητικό, να εκσυγχρονιστεί και μέσα σε αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει τον πρωταρχικό λόγο σε οτιδήποτε μελλοντικά συμβεί.

Α. Σρόιτερ: Ο ίδιος πάντως μίλησε για χυδαιότητα ως προς τον τρόπο που τον εμπλέξατε, όχι εσείς προσωπικά απαραίτητα, ίσως οι συνεργάτες σας.

Στ. Κασσελάκης: Είπε ο ίδιος τη λέξη χυδαιότητα;

Α. Σρόιτερ: Ναι, είπε τη λέξη χυδαιότητα…

Στ. Κασσελάκης: Δεν νομίζω ότι ο ίδιος είπε τέτοιο πράγμα.

Α. Σρόιτερ: Μίλησε για χυδαιότητα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που…

Στ. Κασσελάκης: Εγώ δεν γνωρίζω ότι ο ίδιος ο Τσίπρας είπε για χυδαιότητα.

Α. Σρόιτερ: Θα σας μεταφέρω τη δήλωση που έγινε από το περιβάλλον του, που λέει “είναι χυδαιότητα να θεωρεί κανείς ότι δεν ανταποκρίθηκα σε μια επιστολή που έλαβα μόλις πριν από 24 ώρες και ενώ βρίσκομαι στο εξωτερικό. Αυτό φανερώνει τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα θέματα” και μιλάει για τη χρηματοδότηση ή τη βοήθεια στην εφημερίδα Αυγή.

Στ. Κασσελάκης: Εγώ ουδέποτε είπα ότι αρνήθηκε να προσφέρει χρηματοδότηση στην Αυγή.  Εντάξει, κι εγώ στο εξωτερικό ήμουν, δύο λεπτά μου πήρε στο τηλέφωνό μου να κάνω τη δωρεά στο κόμμα με e-banking γιατί έπρεπε να πληρώσουμε μισθούς.

Α. Σρόιτερ: Θεωρητικά θα μπορούσε να το κάνει και ο ίδιος.

Στ. Κασσελάκης: Δεν ξέρω, ρωτήστε τον ίδιο, δεν γνωρίζω.

Α. Σρόιτερ: Κύριε πρόεδρε έχετε επιδιώξει μια επικοινωνία, είτε τηλεφωνική είτε μια συνάντηση, με τον κύριο Τσίπρα για να λυθεί όλο αυτό που συζητάμε;

Στ. Κασσελάκης: Όχι. Η σχέση μου με τον κύριο Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική, αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι το έργο που έκανε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι ένα πάρα πολύ καλό έργο. Το κυβερνητικό έργο το τιμώ. Αυτή είναι η παρακαταθήκη, η βάση στην οποία πρέπει να πορευτούμε και συγχρόνως θεωρώ ότι το κόμμα το οποίο προσωπικά ανέλαβα με την ψήφο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε παθογένειες και προβλήματα και επίσης τρύπες, ανοιχτές τρύπες που έπρεπε να κλειστούν. Άρα λοιπόν, δυστυχώς ο δύσκολος ρόλος των δύσκολων αποφάσεων, στο μικρότερο μέγεθος που ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, μέχρι να αναταχθεί και μετά από δύο διασπάσεις, είναι στα χέρια μου. Τον αναλαμβάνω με ταπεινοφροσύνη, με πλήρες και βαθύ αίσθημα ευθύνης στην ιστορία του τόπου και συγχρόνως με το αίσθημα ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στις ελπίδες του κόσμου. Ο κόσμος όντως έχει βαρεθεί να ακούει για εσωστρέφεια και εσωτερικά ζητήματα και τσακωμούς και πασαρέλα στο ΠΑΣΟΚ όπως το λένε, ή τίποτα άλλο. Ο κόσμος θέλει να μιλήσουμε για τα προβλήματά του.

Α. Σρόιτερ: Πάμενα το κλείσουμε το θέμα. Έχετε μια αντίφαση εδώ και θέλω να μου διευκρινίσετε για να εξηγήσουμε και στον κόσμο. Έχετε πει στο παρελθόν ότι αν τεθεί θέμα ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, εγώ θα είμαι υποψήφιος, ακόμη κι αν υποψήφιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Από την άλλη, στην πρόσφατη ανάρτησή σας είπατε ότι αν θέλεις Αλέξη, έλα ανέλαβε εσύ το κόμμα και εγώ θα είμαι στρατιώτης Αν εμφανιστεί μπροστά ο κύριος Τσίπρας, εσείς θα είστε υποψήφιος ή θα παραιτηθείτε αμέσως;

Στ. Κασσελάκης: Προφανώς θα είμαι υποψήφιος. Μπορούμε να έχουμε έναν πάρα πολύ ευγενικό διάλογο και μια παραγωγική άμιλλα για το μέλλον του χώρου. Αλλά εφόσον είναι να ηττηθώ σε μια τέτοια διαδικασία, θα ήμουν ο καλύτερος στρατιώτης, όπως είχα πράξει.

Α. Σρόιτερ: Αν χάσετε μέσα από εκλογές λέτε.

Στ. Κασσελάκης: Ναι αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σωστό να υπάρχει για όλους εμάς που έχουμε πιστέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, που ήμασταν υπερήφανοι, που ήταν μια κυβερνητική παράταξη, ακόμα και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι σωστό να γίνονται σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση ότι ρευστοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα κεντρώο σχήμα, το οποίο είναι συμβιβασμένο με το σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ρηξικέλευθος. Μέχρι και εκεί συμφωνώ με τον κύριο Σαμαρά, που είπε για το νεφελώδες κέντρο.

Α. Σρόιτερ: Πολύ μου συμφωνείτε με τον κ. Σαμαρά σήμερα…

Στ. Κασσελάκης: Έχει δίκιο σε αυτό ο κύριος Σαμαράς. Το κέντρο είναι νεφελώδες. Πρέπει να έχεις μια ξεκάθαρη ιδεολογική προσέγγιση. Απλώς η δική του είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Α. Σρόιτερ: Για να γίνει αυτή η διαδικασία μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ και μόνο όπως το λέτε, θα πρέπει εσείς ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να πάτε στα κομματικά όργανα τις επόμενες ημέρες που συνεδριάζουν και να προκηρύξει τις εσωτερικές εκλογές. Αλλιώς δεν μπορεί ο Τσίπρας να είναι υποψήφιος κάπου. Και θέλω να ρωτήσω αν σκοπεύετε να το κάνετε.

Στ. Κασσελάκης: Ήδη απάντησε ο κ. Τσίπρας ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό το οποίο λέω ξεκάθαρα είναι ότι όλες μας οι φιλοδοξίες πρέπει να περνάνε μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το σπίτι μας.

Α. Σρόιτερ: Έχετε στο μυαλό σας νέες εκλογές κ. πρόεδρε;

Στ. Κασσελάκης: Όχι, δεν έχω στο μυαλό μου νέες εκλογές. Έχω στο μυαλό μου καταστατικό συνέδριο για να εκσυγχρονιστεί το κόμμα. Εάν θέλετε να ξέρετε τι έχω στο μυαλό μου, μπορείτε να διαβάσετε τις 1998 άλλες λέξεις της ανάρτησής μου, οι οποίες λένε ξεκάθαρα τι θα κάνω.

Α. Σρόιτερ: Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να σας ρωτήσω και να μου απαντήσετε τι έχετε στο μυαλό σας και ρωτάω αν έχετε στο μυαλό σας εκλογές αυτή την ώρα;

Στ. Κασσελάκης: Εκλογές προέδρου; Προφανώς και όχι. Εδώ και η κυρία Γεροβασίλη που είχε σηκώσει το γάντι τέλος πάντων, τον Φλεβάρη στο Συνέδριο, έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και την είδα και σήμερα και τη σέβομαι πολύ.

Α. Σρόιτερ: Το λέω γιατί έχετε μπροστά σας τις συνεδριάσεις των οργάνων και δεν ξέρω τι θα συζητηθεί.

Στ. Κασσελάκης: Μα τι πάει να πει αυτό; Ότι κάθε φοράπου συνεδριάζουν τα όργανα θα έχουμε εκλογή προέδρου; Όχι βέβαια.

Α. Σρόιτερ: Και αν συνεχίσουν να σας αμφισβητούν.

Στ. Κασσελάκης: Τα όργανα, αυτά θα αλλάξουν. Η αλλαγή φέρνει τριβές. Εάν αμφισβητούν μια πρόταση πολιτικής που έχω π.χ. τις απόψεις μου για τη φορολογία όπως τις έχουμε προτείνει, ας το πουν ή για την ακρίβεια ας το πουν, να συζητήσουμε για αυτό. Εάν διαφωνούν με την ιδέα ότι το κόμμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί, τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ, διότι αυτά πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει σε εκείνη την περίπτωση να βρουν μια εναλλακτική λύση για τους εαυτούς τους. Εμείς θα προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του κόμματός μας. Έχουμε πάρα πολύ νέο κόσμο που θέλει να προσφέρει, χωρίς κομματική επετηρίδα, θέλει να προσφέρει ιδέες όπως στο ευρωψηφοδέλτιο.

Α. Σρόιτερ: Όποιος διαφωνεί δεν έχει θέση στο κόμμα, από ότι καταλαβαίνω.

Στ. Κασσελάκης: Δεν ισχύει.Αυτά είναι δικές σας λέξεις. Αντιθέτως, όποιος διαφωνεί για θέματα πολιτικής έχει απολύτως θέση στο κόμμα, μπορεί να εμπλουτίσει.

Α. Σρόιτερ: Όποιος διαφωνεί με εσάς διαφωνεί σε κάθε θέμα;

Στ. Κασσελάκης: Όποιος διαφωνεί με την ιδέα ότι χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο, πολύ απλά δεν ταιριάζει με την δική μου φιλοσοφία αυτή η στιγμή. Δεν ταιριάζει με αυτό που είπα στα μέλη του κόμματος, στους Συνέδρους το Φλεβάρη. Το λέω πολύ απλά. Το κόμμα χρειάζεται εκσυγχρονισμό, αν θέλουμε να χτίσουμε κυβερνησιμότητα και αξιοπιστία, πρέπει να λειτουργήσουμε ως ένα συντεταγμένο κόμμα.

Α. Σρόιτερ: Κάποιοι από τους συντρόφους σας λένε «ότι ορίστε ο Ανδρουλάκης είχε θέσει έναν εκλογικό στόχο, δεν τον πέτυχε τον εκλογικό στόχο, αμφισβητήθηκε και η πρώτη κίνηση που έκανε είπε ξεκάθαρα πάμε σε εσωτερικές εκλογές». Ο Κασσελάκης είχε θέσει έναν εκλογικό στόχο, δεν πέτυχε τον εκλογικό του στόχο, γιατί δεν πάει σε εκλογές;

Στ. Κασσελάκης: Δεν θεωρώ ότι αποτύχαμε στον εκλογικό μας στόχο. Παραλάβαμε ένα 17,8% το οποίο πήγε στο 14,9% με δύο διασπάσεις συν μεγάλη μεταβλητότητα στη μέση κ.ο.κ. Λοιπόν, αν προσθέσεις, όπως έχω πει και τη διάσπαση μέσα σε αυτό, είναι παρόμοιο το ποσοστό πάνω κάτω.

Α. Σρόιτερ: Εγώ να σας θυμίσω ότι στην πρώτη μας συνάντηση στο γραφείο σας στη Βουλή, είχατε πει ότι το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Στ. Κασσελάκης: Για να μπορώ να απαντώ θα πρέπει να με αφήσετε να τελειώνω πρώτα…Όχι, δεν είχα πει ότι θα είναι πρώτο κόμμα. Είχα πει ότι αυτό είναι ο στόχος μας και πάντα ο στόχος μας αυτός. Αυτός είναι ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντα. Ξέρετε τι πρέπει να κάνεις για να βγεις πρώτο κόμμα; Πρέπει να μειώσεις τη διαφορά σου με το πρώτο κόμμα. Έτσι δεν είναι; Μαθηματικά. Άρα λοιπόν, όταν έχεις 23% διαφορά και το κάνεις 13%, κάτι κάνεις σωστά. Αυτό που δεν είπε ο κύριος Σαμαράς είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε και το προοδευτικό κέντρο. Το είπα και πριν. Γιατί λοιπόν αυτό το πολιτικό κέντρο δεν ψήφισε αυτή τη στιγμή τη Νέα Δημοκρατία; Γιατί σου λέει ότι όντως κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα. Περιμένει να δει ότι εμείς θα έχουμε μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Θέλουμε λίγο παραπάνω χρόνο. Θέλουμε εκσυγχρονισμό του κόμματός μας, καταστατικά. Θέλουμε μητρώο στελεχών. Θέλουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπως το έχω πει πάρα πολύ αναλυτικό, που να μπορεί ο καθένας να πηγαίνει να δει την ιδιότητά του, τη γεωγραφία του, το επάγγελμά του, τον κλάδο του και να ξέρει ακριβώς τι προτείνουμε. Αυτό γίνεται. Κρατάει λίγο χρόνο.

Α. Σρόιτερ: Κρατάω λοιπόν ότι θέμα εσωτερικών εκλογών δεν υπάρχει. Είχατε πει κάποτε, μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι ακόμη και στις εκλογές τις εσωτερικές του ΠΑΣΟΚ να κατέβαινα, θα εκλεγόμουν πρόεδρος. Δεν ξέρω αν το σκέφτεστε τώρα που έχει εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ.

Στ. Κασσελάκης: Από εμένα δεν υπάρχει, προφανώς ο καθένας έχει την ελευθερία σε ένα όργανο να κάνει ότι επιθυμεί.Το είχα πει εγώ αυτό;

Α. Σρόιτερ: Το είχατε πει μεταξύ σοβαρού και αστείου. Δε λέω ότι το είχατε πει σοβαρά. Δε ξέρω αν σκέφτεστε να κατέβετε και πρόεδρος

Στ. Κασσελάκης: Δε νομίζω να το είχα πει αυτό, να σας πω την αλήθεια βέβαια, δεν με εκπλήσσει να το είχα πει, για να είμαι ειλικρινής, τον εαυτό μου. Δεν νομίζω ότι το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ….

Α. Σρόιτερ: Δεν έχετε τέτοιο σχέδιο πάντως…Αστειεύομαι!

Στ. Κασσελάκης: Αστειεύομαι κι εγώ αλλά ας συζητήσουμε λίγο αυτό το θέμα γιατί είναι θέμα πολιτικής. Λένε για Κεντροαριστερά. Θυμάστε αυτό το γνωστό περιβόητο ερωτηματολόγιο που είχα θέσει τον Φλεβάρη, που δημιούργησε όλη αυτή την αναστάτωση; Που έλεγε Αριστερά ή Κεντροαριστερά; Ξαφνικά τα ίδια άτομα που είχαν πανικοβληθεί τότε με αυτή την ερώτηση, τώρα θέλουν κεντροαριστερά. Το αντίθετο να μην υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει συναίρεση της Κεντροαριστεράς. Λοιπόν, τι είναι Κεντροαριστερά; Είναι η Κεντροαριστερά του Κώστα Σημίτη που αυτή τη στιγμή ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ουσία; Αυτή η κεντροαριστερά; Είναι η Κεντροαριστερά που δεν ξέρει εάν είναι υπέρ η κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τον τρόπο που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, που στην ουσία δημιουργεί φοιτητές δύο ταχυτήτων στη χώρα μας; Είναι αυτό που.

Α. Σρόιτερ: Δεν θα δώσει το στίγμα του για αυτά ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όποιος και αν είναι αυτός;

Στ. Κασσελάκης: Είναι Κεντροαριστερά που έχει 35% των βουλευτών της να απέχουν από την ισότητα στο γάμο; Άρα λοιπόν, τι είναι Κεντροαριστερά; Γι αυτό σας λέω… Ή είναι  Κεντροαριστερά με 400 εκατομμύρια ευρώ χρέος στις τράπεζες συν 500 οι άλλοι 900 εκατομμύρια, δανεικά και αγύριστα.

Α. Σρόιτερ: Πάντως και εσείς στην κεντροαριστερά απευθύνεστε, θέλω να πω ότι κεντροαριστερό κόμμα είστε

Στ. Κασσελάκης: Πιστεύω ότι υπάρχει ένας κόσμος που είναι πολιτισμικά προοδευτικός και πολιτισμικά συντηρητικός. Πέρα από αυτό, στην οικονομική πρόταση υπάρχει κόσμος ο οποίος θέλει ανοιχτές αγορές μεν, αλλά ρυθμισμένες με δημόσιους πυλώνες, με ένα κράτος παρεμβατικό και υπάρχει κόσμος που θέλει ιδιωτικοποιήσεις σε όλα. Π.χ. η ιδέα του κέρδους στο ΕΣΥ για μένα είναι εντελώς αντιφατική. Δεν είναι δυνατόν να έχεις δωρεάν υγεία και να το δημιουργείς και να είναι συγχρόνως κέντρο κέρδους για ιδιωτικές κλινικές. Η θέση τουΠΑΣΟΚ ποια είναι για αυτή την ανάμειξη κέρδους στο δημόσιο σύστημα υγείας; Η δικιά μας είναι ξεκάθαρη. Το ίδιο είναι και στην Παλαιστίνη. Εμείς δεν πιστεύουμε στον οδικό χάρτη Νετανιάχου. Πιστεύουμε σε αναγνώριση του κράτους Παλαιστίνης σήμερα.

Α. Σρόιτερ: Καταλαβαίνω ότι έχετε σαφείς διαφορές και τις αναδεικνύετε.

Στ. Κασσελάκης: Τι πάει να πει κεντροαριστερά στο τέλος της ημέρας; Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ξεκάθαρο, με στελέχη τα οποία θα μπορούν να τα εφαρμόσουν ξεκάθαρα, με ένα κόμμα ανεξάρτητο, για να μπορεί να πειστεί ο κόσμος επιτέλους ότι ρε παιδί μου αυτά τα οποία λέει θα τα κάνει.

Α. Σρόιτερ: Αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχετε κάνει κ. Πρόεδρε; Κριτική είναι κάτι το οποίο μπορεί να λέει ο καθένας, όπως σωστά λέτε, αυτοκριτική έχετε κάνει; Για παράδειγμα θέλω να σας θέσω μια δήλωση του κυρίου Πολάκη σε μια συνέντευξή του πολύ πρόσφατα: Δύο από τα λάθη που έκανε ο Πρόεδρος είναι ότι προέβαλε πολύ τον εαυτό του και την προσωπική του ζωή, δεύτερο λάθος προέβαλε τον πλούτο του, αυτό στοίχισε στο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και θέλω να ρωτήσω αν συμφωνείτε με αυτό;

Στ. Κασσελάκης: Ναι, συμφωνώ και επίσης και εγώ ο ίδιος είχα πει σε άλλη συνέντευξή μου πριν από δύο εβδομάδες περίπου, ότι όντως αυτό μπορεί να απώθησε κόσμο. Συγχρόνως πρέπει να αναλογιστούμε ότι πάλι όπως παρέλαβα ένα 17,8% το οποίο σε μια ευρωεκλογή που πάει φουλ δεξιά έμεινε σε σταθερά επίπεδα, έτσι παρέλαβα και μια Νέα Δημοκρατία στο 41% που τώρα είναι στο 28% και όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά κάναμε πάρα πολύ σκληρή. Άρα λοιπόν, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι προσωπικά εγώ είχα ηγηθεί της πολύ σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, όπως με τα απορρυπαντικά και τη φέτα, που όλοι γνωρίζουν αυτή τη στιγμή την κοροϊδία των υπουργών τους. Αυτά δε γίνονται σε κενό αέρος. Θέλει δουλειά. Άρα πρέπει να επικοινωνήσουμε. Έχουμε καταφέρει να σταματήσουμε όλο αυτό το TikTok του κυρίου Μητσοτάκη, το βραβευμένο, τον κ. Γκρίνμπεργκ, αυτή την προπαγάνδα. Ραγίσαμε την υπεροπλία τη μιντιακή του κυρίου Μητσοτάκη, αυτό είναι ένα κατόρθωμα. Αυτό χρειάστηκε να επικοινωνήσουμε μέσω όλων των εκπομπών, όλων των μέσων. Έγινε αυτό. Πάμε παρακάτω. Το αλλάζω, το καταλαβαίνω.

Α. Σρόιτερ: Πως πρόκειται να είναι ο Κασσελάκης από εδώ και πέρα λοιπόν;

Στ. Κασσελάκης: Όπως με βλέπετε σήμερα.

Α. Σρόιτερ: Μια χαρά σας βλέπω. Θέλω να πω, σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας.

Στ. Κασσελάκης: Κοιτάξτε, ένας λόγος για τον οποίο υπήρχε τόσο προσοχή αυτοβούλως από τους συναδέλφους σας είναι επειδή είμαι διαφορετικός στην ελληνική κοινωνία, για πάρα πολλούς λόγους που μπορείτε να φανταστείτε. Όπως ξέρετε, δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος διέρρευσε στα μίντια το διαμέρισμα που αγόρασα, ούτε το σπίτι μου στις Σπέτσες, ούτε πρόσκληση γάμου, ούτε τίποτα. Αυτά όλα μόνοι τους τα μίντια τα πήρανε, δεν ξέρω πώς. Εάν εγώ είχα αυτή τη στιγμή σπίτι σας Ζαγοροχώρια, αν αγόραζα αύριο, θα πήγαιναν εκπομπές να το καλύψουν; Γιατί δεν πάνε στον κύριο Μητσοτάκη; Ρωτάω. Να σας πω γιατί; Γιατί ξέρουν ότι ο Μητσοτάκης…

Α. Σρόιτερ: Δεν θυμάμαι βέβαια να άνοιξε το σπίτι του στα Ζαγοροχώρια και έβαλε την κάμερα μέσα…

Στ. Κασσελάκης: Άνοιξε το σπίτι του για την κ. Φον ντερ Λάιεν και τον κ. Μπλίνκεν. Ήταν κάμερες εκεί, υπήρχαν φωτογραφίες, κοκ και πλάνα από τον κ. Μπλίνκεν. Δεν είδα τον κύριο Ευαγγελάτο να κάνει cgi, ξέρετε τα γραφικά στο σπίτι του στα Χανιά.

Α. Σρόιτερ: Καλά δεν χρειάστηκε ο κ. Ευαγγελάτος, τον βάλατε στο σπίτι σας εσείς, δεν χρειάστηκε ο άνθρωπος να κάνει τίποτα

Στ. Κασσελάκης: Όχι, εκείνος το έκανε πρώτα κι εγώ ήθελα να κάψω το θέμα. Γιατί πολύ απλά θα συνεχιζόταν. Πέτυχε στο βαθμό στον οποίο το περιεχόμενο που είχα πει εκείνη τη στιγμή, θυμάστε που είχα βγάλει το iPad και είχα πει για το ψέμα του πρωθυπουργού για την εμπορική αμαξοστοιχία; Δεν το είδε αυτό ο κόσμος; Ήταν από τις μεγαλύτερες εκπομπές που έχει κάνει ο κ. Ευαγγελάτος. Άρα λοιπόν ο κόσμος άκουσε περιεχόμενο. Τώρα αν έμεινε ένα απομεινάρι κακής εντύπωσης, αναλαμβάνω την ευθύνη αλλά το περιεχόμενο ακούστηκε. Το 28% δεν έγινε χωρίς προσπάθεια από εμάς. Έγινε επειδή είπαμε θέματα. Αναδείξαμε την υποκρισία.

Α. Σρόιτερ: Να κλείσουμε με το τι θα ακούσουμε από εσάς στα κομματικά όργανα τις επόμενες ημέρες; Να κλείσουμε με αυτό;

Στ. Κασσελάκης: Εάν θέλετε, όπως είπα και πριν, να ξέρετε ακριβώς τι θα ακούσετε πολύ απλά διαβάστε την ανάρτηση που έχω κάνει. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πως αυτό το κόμμα θα γίνει ένα ανεξάρτητο, αυτόνομο, κυβερνητικό κόμμα, με αξιοκρατία, με εκσυγχρονισμό εσωτερικά. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμείς μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας, πως θα εμπνεύσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα; Και όπως βλέπετε και με την αποχή στις ευρωεκλογές, ο κόσμος έχει απογοητευτεί πάρα πολύ από όλους τους πολιτικούς.

Α. Σρόιτερ: Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ. Καλό κουράγιο τις επόμενες μέρες στα κομματικά όργανα που έχετε μπροστά σας. Να είστε καλά.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει