Ενημέρωση με ένα κλικ

Δημοσκόπηση Alco: Στις 8,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Θετική είναι η αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς οι πολίτες εκτιμούν ότι ενίσχυσε την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της, ενώ η εκτίμηση ψήφου φτάνει το 31,1 για το κυβερνών κόμμα, που αφήνει πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 8,5 μονάδες.

Παράλληλα, στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται και η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια και ιδιαίτερα για τις τιμές σε καύσιμα και ρεύμα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 8.5 μονάδες ενώ τρίτο παραμένει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας μικρή απώλεια από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Alco:

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας, οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε καθόλου.

Παράλληλα, σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι προκλήσεις Ερντογάν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και μόνο 18% πιστεύει ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Ανησυχία για την ακρίβεια και δυσπιστία για τα μέτρα

Αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας, το 42% των ερωτηθέντων σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει «πολύ». 29% λέει «λίγο» και μόλις 11% απαντά ότι δεν έχει περιορίσει καθόλου την κατανάλωση βασικών αγαθών.

Οι πολίτες, πάντως, κατά 33% εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

Όσον αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης οι πολίτες σε ποσοστό 68% εκτιμούν παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί και μόλις το 11% ότι δεν υπάρχουν. Όσον αφορά τον ρόλο που θα παίξει η ακρίβεια στην επιλογή κόμματος το 27% απαντά πολύ μεγάλο, το 33% μεγάλο, το 16% μικρό και το 15% πολύ μικρό.

Πολιτικοί αρχηγοί

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37% με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 29% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό» το 36% λέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% απαντά «κανέναν».

Πρόθεση ψήφου

Τέλος, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco και την αξιωματική αντιπολίτευση άνοδο 0,1%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη Ελληνική Λύση με 4,6%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει και το ΜέΡΑ25 καθώς καταγράφει ποσοστό 3,5%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει