Ενημέρωση με ένα κλικ

Πως ο Μητσοτάκης…τελειώνει τους λογαριασμούς ρεύματος – φωτιά

Αποφασισμένος να επαναφέρει την κανονικότητα στους λογαριασμούς ρεύματος που “τρελαίνουν” τα ελληνικά νοικυκυριά είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, τα μέτρα για το εθνικό σχέδιο παρέμβασης για το κόστος του ρεύματος κλείδωσαν χθες το βράδυ. Στόχος είναι να πέσει η τιμή της κιλοβατώρας κάτω από 16-17 λεπτά, από τα 35 που είναι σήμερα (χωρίς επιδότηση).

Τα μέτρα, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος με μικρή ποσοστιαία προσαύξηση για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ενώ θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Καθώς το όριο των 300 κιλοβατώρων τον μήνα έφερε σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς καταναλωτών και με χαμηλά εισοδήματα, είναι ειλημμένη η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση, δηλαδή για καταναλώσεις και πάνω από 300 KwH.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την επιβολή τέλους στα υπερκέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αγορά, μέτρο που είχε προαναγγείλει ο ίδιος στη Βουλή.

Το δημοσιονομικό κόστος για το υπόλοιπο έτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι οι λογαριασμοί να μετριάσουν το πρόβλημα για τους πολίτες.

Το συνολικό ύψος της παρέμβαση θα ανέλθει 2,5 δισ. €  μέχρι το τέλος του έτους

Τα χρήματα θα αντληθούν από:

•    Τον προϋπολογισμό
•    Το ταμείο πράσινης μετάβασης
•    Τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει