Ενημέρωση με ένα κλικ

Πιερρακάκης: Οι μεταρρυθμίσεις είναι οι ειρηνικές επαναστάσεις -Το κράτος αλλάζει καθημερινά

Στο πλαίσιο της προσυνεδριακής συζήτησης της ΝΔ με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση-Κράτος φιλικό προς τους πολίτες», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (11/4), ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις εξάλλου είναι οι ειρηνικές επαναστάσεις».

Επισκοπώντας το πρόγραμμα του υπουργείου του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε σε δύο σημαντικούς αριθμούς:

«Ο πρώτος αριθμός είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες, το gov.gr, η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 με 501 υπηρεσίες που ήταν παλιές, που προϋπήρχαν και ξεκινήσαμε προσθέτοντας δύο καινούργιες -503 από την πρώτη μέρα- την υπεύθυνη δήλωση και την εξουσιοδότηση».

Σήμερα όπως τόνισε, οι υπηρεσίες φτάνουν τις 1.377, που σημαίνει ότι «μιλάμε για πάνω από μια υπηρεσία τη μέρα, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου και της Κυριακής». Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για μία μικρή αλλαγή κάθε μέρα, «μία αλλαγή που ακουμπά τον καθένα και την καθεμία από εμάς».

Όσον αφορά στον δεύτερο πιο σημαντικό αριθμό, αυτός είναι ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών «δηλαδή το πόσες φορές δεν χρειάστηκε να πάω σ’ έναν γκισέ του Δημοσίου για να κάνω μια δουλειά που μέχρι πρότινος απαιτούσε φυσική επαφή. Τι παραλάβαμε; 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2018». Οι 8,8 εκατομμύρια του 2018 έγιναν 34 εκατομμύρια το 2019, αυξήθηκαν στις 94 εκατομμύρια το 2020 και έφτασαν τις 567εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2021. «Είναι μια εκθετική καμπύλη, μια εκθετική αλλαγή. Ο καθένας και καθεμία από εμάς γλιτώνει πάνω από 60 ουρές σε σχέση με την αλληλεξάρτησή και την αλληλεπίδρασή του με το Δημόσιο».

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα είναι μία μεταρρυθμίσιμη χώρα κι αυτή η μεγάλη αλλαγή έρχεται να το θεμελιώσει
Γενικότερα, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «ένα νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε με νέες αρμοδιότητες για να λύσει ένα πρόβλημα, αυτό της περιττής γραφειοκρατίας, ορίζοντας το πρόβλημα. Πέραν αυτού, όταν σκεφτόμασταν παλιά τα ψηφιακά, φανταζόμασταν ότι είναι κάτι μεταμοντέρνο, ή κάτι περίεργο που αφορά το μέλλον, ή δεν αφορά το εδώ και το τώρα. Όμως αφορά το εδώ και το τώρα, αφορά για παράδειγμα το γονιό που πάει να πάρει αποζημίωση για τη λογοθεραπεία ή την ψυχοθεραπεία του παιδιού του και στεκόταν σε δεκάδες ουρές».

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για ένα κράτος που δεν σεβόταν τον πολίτη, λέγοντας ότι «η καθεμία από αυτές τις 1.377 υπηρεσίες αντανακλά μία πράξη σεβασμού προς τους συμπολίτες μας και είναι μία πράξη που έρχεται και συναρτάται με το αίτημα των εκλογών του 2019, το οποίο ειπώθηκε στον ίδιο τον πρωθυπουργό και σε όλους… το “φτιάξτε κράτος”. Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούμε να κάνουμε, να ξαναφτιάξουμε το κράτος και να το ξαναφτιάξουμε αλλιώς. Σε κάθε πτυχή του και σε κάθε κομμάτι της δραστηριότητάς του.

»Έτσι, λοιπόν, αυτό μπορεί να αφορά το σύνολο των διαδικασιών, μπορεί να αφορά πράγματα τα οποία παρουσιάσαμε σήμερα σε σχέση με το ψηφιακό βιβλιάριο του παιδιού, μπορεί να αφορά πράγματα στα οποία συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εσωτερικών, με το Μάκη Βορίδη και τον Στέλιο Πέτσα, υπό το συντονισμό του υφυπουργού, Θ. Λιβάνιου, με τον οποίο δουλεύουμε το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων, όπου θα δοθούν 320 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να κάνουν το δικό τους ψηφιακό μετασχηματισμό».

Ο υπουργός δήλωσε μάλιστα, ότι «στο τέλος της ημέρας έρχεται όλο αυτό να συμβολίσει μια μεγάλη αλλαγή… Η Ελλάδα είναι μία μεταρρυθμίσιμη χώρα κι αυτή η μεγάλη αλλαγή έρχεται να το αποδείξει και να το θεμελιώσει. Το κράτος μπορεί να αλλάξει, το κράτος αλλάζει καθημερινά και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μία υπηρεσία τη φορά και πάνω από μία υπηρεσία την ημέρα», επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Πιερρακάκης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει