Ενημέρωση με ένα κλικ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Nέα αύξηση κατώτατου μισθού και νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

Τι ανήγγειλε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία θα φέρει ακόμη πιο κοντά και συγκεκριμένα από την Πρωτομαγιά, προκειμένου να ενισχύσει τα νοικοκυριά που βάλλονται τόσο από την πανδημία, όσο και από την ενεργειακή κρίση.

Θυμίζουμε ότι το αρχικό πλάνο ήταν η αύξηση να γίνει μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέτρεψε τα όσα είχαν γίνει γνωστά, ανακοινώνοντας δύο μήνες νωρίτερα την ενίσχυση του κατώτατου μισθού

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού… Από 1η Μαΐου. Αναγνωρίζουμε απόλυτα το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό.

Τονίζω το συντομότερο δυνατό, επειδή υπάρχει μια νομοθετημένη ευρωπαϊκή διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία χρειάζεται δυο με τρεις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Αυτό το οποίο μπορώ επίσης να πω είναι ότι εκτιμώ πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022.

Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ποσοστό, αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος προκύπτει από τη μείωση της φορολογίας, τη σημαντικότατη αύξηση των καταθέσεων, αλλά και από το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν δίστασε να δαπανήσει πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία ποσά χάριν της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί επικαλούμενος το νέο ΕΝΦΙΑ, που, όπως είπε, έρχεται τους επόμενους μήνες και ο οποίος για τους περισσότερους επιφυλάσσει μειώσεις.

«Έχουμε εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας, το 80% των προεκλογικών μας εξαγγελιών ως προς το συγκεκριμένο πεδίο έχει ήδη εκπληρωθεί, το υπόλοιπο θα γίνει έως τις εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός τονίζοντας ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μην έχουμε φαινόμενα εκτροχιασμού του προϋπολογισμού μας.

«Οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μείωση θα έφθανε τελικώς στους καταναλωτές. Δεν είναι στις προθέσεις μας ένα τέτοιο μέτρο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ανακοινώσεις και έναρξη του σχετικού διαλόγου, αναμένονται σταδιακά περί το τέλος Ιανουαρίου και 1η Μαίου θα επιβληθεί ο νέος κατώτατος μισθός.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα αποτελέσει αναμφισβήτητα ένα μέτρο- «ανάσα» για τους εργαζόμενους χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως αρκεί για την περεταίρω τόνωση της οικονομίας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχονται και μέτρα για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, 63 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και αποτελούν χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και προς ώρας έχουν «μπει στον πάγο» και αφορούν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αναμένεται να διαγραφούν  προκειμένου να «πάρουν ανάσα» οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα τέλη Ιανουαρίου, στη νέα δέσμη μέτρων για τον Φεβρουάριο, υπάρχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, σχεδιάζεται ένα νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις.

Τέλος, αναμένονται ανακοινώσεις, ακόμη και αύριο, τόσο για την διερεύνηση των ΚΑΔ για την πανδημία όσο και για «πάγωμα» στα χρέη της πανδημίας με το πρώτο μέτρο να αφορά στην μετάθεση της ημερομηνίας καταβολής της δόσης Ιανουαρίου.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει