Ενημέρωση με ένα κλικ

Γεωργαντάς: Ανοίγει η πλατφόρμα για πιστοποιητικά για πολίτες που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό

Σε λειτουργία θα τεθεί αύριο η πλατφόρμα για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε άλλες 28 συνεργαζόμενες χώρες. Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Μεταξύ των αυτών των χωρών συμπεριλαμβάνεται και η Βρετανία. Η πλατφόρμα αφορά στους πολίτες που έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα προκειμένου να δηλώσουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η περίπτωση αφορά κυρίως πολίτες άνω των 60 ετών, προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους από την 16η Ιανουαρίου.

«Οι εμβολιασμένοι δε χρειάζεται να εκδώσουν πιστοποιητικά νόσησης τονίζοντας ότι «είναι αυτονόητο αυτός που νοσεί για τις ημέρες της νόσησης ή της ανάρρωσης δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Διακόπτεται η ισχύς του κι επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του», είπε ο υφυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, αυτό δεν γίνεται αυτόματα με τη δήλωση του θετικού τεστ επειδή τεχνικά δεν μπορεί να υποστηριχθεί, καθώς διαφέρουν οι μέρες νόσησης από ασθενή σε ασθενή.

Ακόμα, ο Γιώργος Γεωργαντάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών πρώτης δόσης υπογραμμίζοντας ότι ειδικά στους άνω των 60 ετών από τους 520.000 ανεμβολίαστους, μετά την απόφαση για την υποχρεωτικότητα, έχει εμβολιαστεί η προγραμματίσει το ραντεβού του πάνω από το 40% των πολιτών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει