Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Αν δώσουν έγκριση οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση και στους 4 μήνες

«Έχω ζητήσει από την επιτροπή εμβολιασμών να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι, εφόσον υπάρξει τέτοια εισήγηση, ενδεχομένως θα μπορούσε να ανοίξει η τρίτη δόση ακόμη και στους τέσσερις μήνες.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα για το AIDS. «Θα βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οροθετικών συμπολιτών μας» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφέροντας την καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και περιορισμό μετάδοσης του AIDS.

«Και μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως όλα αυτά αποτελούν «ενέργειες που εναρμονίζουν τη χώρα μας με όσα ισχύουν στην Ευρώπη, αίροντας απαράδεκτες διακρίσεις. Τιμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια την παγκόσμια ημέρα AIDS».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται στην Ολομέλεια να βρεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αναγκαίος εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών

«Έρχομαι τώρα στο κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, στην ουσία της χθεσινής μου απόφασης για αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός. Όχι μόνο γιατί αφορά προστασία πιο ευάλωτων αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορει να προκαλέσουν στους γύρο τους. Αφορά όλη την κοινωνία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με οριζόντια εφαρμογή. Έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης «Ο» και με επίκεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα covid και δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί. Αποτελεί κίνηση επίκαιρη και στοχευμένη που διαπερνά η Δικαιοσύνη και αναλογικότητα και αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας. Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη. Όμως εξ αρχής τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να φανώ υγειονομικά σωστός» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους

Ακούω τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της κοινωνίας Και θέλω να απαντήσω σήμερα σε όλες με πραγματικά στοιχεία και χειροπιαστές αποδείξεις.

Ερώτηση πρώτη γιατί υποχρεωτικό εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους πολίτες;

Γιατί τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. Εννέα στους δέκα που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετων. 7 στους 10 διασωληνομένους στην ίδια κατηγορία και πάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Αναντίρρητα είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και αυτοί που καθώς μένουν απροστάτευτοι πολιορκούν το ΕΣΥ στερώντας υπηρεσίας υγείας σε άλλοους

Γιατί τώρα; Μήπως έπρεπε πιο γρήγορα;

Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης. Γνωρίζουμε όμως πως με το εμβόλιο είμαστε περισσότερο προστατευμένοι. Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία σε σχέση με μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν 4 εκατ νέα ραντεβού. Αλλά από τους 580 χολ ανεμβολίαστους ανω των 60 μόνο 70 χιλ έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού

Σε αυτούς πρέπει να εστιαστεί η δράση μας. Θα επιμείνω στην έννοια αρχής αναλογικότητας. Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε όλα τα άλλα ενδιάμεσα στάδια.

Μήπως είναι αυστηρό το μέτρο επιβολής διοικητικού προστίμου 100 ευρώ;

Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Είναι αντίτιμο υγείας για ενίσχυση ΕΣΥ. Μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει την σωστή απόφαση. Μπορεί κάποιος να μην το καταβάλει αρκεί να επιβληθεί. Το πρόστιμο είναι πολύ μακριά από τα 7 χιλ ευρώ σε άλλες χώρες ή τα 1000 αν δεν φοράς μάσκα στην Ιταλία. Θεωρώ ότι είναι αντικίνητρο από την αρρώστια και τον πόνο. Είναι μέτριο που έρχεται μετά από διαρκείς και πολύμηνες προσπάθειες της πολιτείας για αύξηση εμβολιασμών.

«Αν το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες»

Πέραν από την έγκαιρη και δωρεάν εξασφάλιση εμβολίων. Κατ οίκον εμβολιασμοί σε ειδικές ομάδες. Ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους . Καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεσης πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε δωρεάν καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε χρόνιες παθογένειες πρωτοβάθμιας εντάσσοντας ιδιώτες ιατρούς στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Θα κάνουμε την αξιολόγηση της ανταπόκρισης και του ιδιωτικού τομέα που δυστυχώς δεν ήταν επιθυμητή. Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικες πριν αναγνωριστεί από την κοινότητα η σημασία της αναμνηστικής δόσης. Εχω ζητήσει από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Αν δώσουν οι επιστημονική ομάδα την έγκριση οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι εμβολιαστικού προγράμματος μπορουν να ανταποκριθούν/ Υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για δεδομένα εμβολιασμού έχει φτάσει εως τον τελευταίο συμπολίτη μας μέσα από κανάλια κυβέρνησης, ειδικούς, εκκλησία , Δημάρχους πρωτοβάθμιες δομές υγείας και μέσα από τις ιστορίες των ίδιων παθόντων. Των ανεμβολίαστων που βλεπουν χάρο κατάματα και όταν ξαναπαίρνουν ζώη στα χέρια τους λένε : μακάρι να ήξερα.

Υπάρχουν πολλοί που δυστυχώς δεν θα μας πουν την ιστορία τους ποτέ Εϊναι οι ανεμβολίαστοι που έχασαν την μάχη. Μπορούμε σήμερα πραγματικά να συζητάμε ότι δεν έγινε σωστή ενημέρωση; Ότι δεν κάναμε ότι περνά από το χέρι μας γιοα να ενημερώσουμε τι ισχύει με τον κορωνοϊό; Τοι έχετε να προτείνετε ;

Αυτή η εκστρατεία μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα 83% ενώ των 60 εμβολιάστηκε. Το 17% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι μεγάλο ποσοστό. Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι για τους 500 χιλ συμπολίτες μας δεν πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να εμβολιαστουν

Η ανακοίνωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 ετών«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των Ελληνίδων και των Ελλήνων άνω των 60 ετών..

«Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιους αφορά

Όπως τονίζεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού: όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130)

Πρόστιμο

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Πότε αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στην τροπολογία σημειώνεται ότι οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 – Δύο δωρεάν self-test ενόψει των γιορτών

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενόψει και των γιορτών. Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει