Ενημέρωση με ένα κλικ

Οικονόμου: Απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα

Εφ’ όλης της ύλης μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, με αφορμή το νέο lockdown που επιβλήθηκε στην Ολλανδία, ότι «απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους. Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση».

Μιλώντας για τα νέα μέτρα ο Γιάννης Οικονόμου είπε στον ΣΚΑΪ :«Οι ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν τεστ, ενώ από σήμερα Σάββατο στα σουπερμάρκετ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν παλιότερα. Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι είναι το πιο ασφαλές είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι» ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Τρίτη δόση του εμβολίου. «Είναι απαραίτητη όσο ήταν και οι δυο δόσεις (ή η μια της Johnson & Johnson) για να είμαστε οχυρωμένοι», είπε.

Η μεγάλη μάχη δίνεται τώρα στο ΕΣΥ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι, κάποιες κυρώσεις είναι αυστηρές, αλλά ανάλογες με το διακύβευμα. «Δίνουμε μεγάλη μάχη με την πανδημία, μάχη για να μείνει ανοιχτή η αγορά, η εκπαίδευση, έχουμε μπροστά μια περίοδο για την αγορά που είναι η μισή τους χρονιά, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μείνει η αγορά ανοιχτή», υπογράμμισε και αναφέρθηκε ειδικά στο ΕΣΥ που δοκιμάζεται. «Η μεγάλη μάχη δίνεται τώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντέξει. Έχουμε ένα πλαίσιο υγειονομικών μέτρων που στηρίζει τη στρατηγική αυτή, έχουμε προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης που πηγαίνει ιδιαιτέρα καλά το τελευταίο διάστημα, και το πιο σημαντικό, η μάχη στο ΕΣΥ με τους υγειονομικούς μας στην πρώτη γραμμή και με την κυβέρνηση να αξιοποιεί κάθε εργαλείο ενίσχυσής του ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται την απώλεια συνάνθρωπων μας», είπε.

«Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια με την κ. Γκάγκα και τους ιατρικούς συλλόγους για να πείσουμε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αν δεν τα καταφέρουμε να τους πείσουμε, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, καταρχήν στη Βόρεια Ελλάδα που δεχόμαστε μεγαλύτερη πίεση και όπου αλλού υπάρξουν ανάγκες. Έχουμε ήδη προσθέσει κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη 300 – 310 κλίνες για COVID και 150 με 170 για άλλες νοσηλείες το ίδιο και στη Θεσσαλία. Στην Αθήνα υπάρχει ήδη συνεννόηση για έξτρα κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ξεπεράσει συνολικά τις 600 κλίνες για COVID και μη COVID. Το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού καταρχήν για νοσηλείες μη COVID, είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ», σχολίασε και συγκεκριμένα εξήγησε: «Ξεκινήσαμε με περίπου 577 κλίνες ΜΕΘ και φτάσαμε στις 1277. Έχουν προστεθεί χιλιάδες στον υγειονομικό τομέα, η προσπάθεια συνεχίζεται. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που προμηθευτήκαν μονοκλωνικά φάρμακα. Το ουσιαστικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος, να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη».

Για το θέμα της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι είναι κεντρική απόφαση, δεν είναι μονό θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ευρωπαϊκό. «Η συζήτηση είναι υπαρκτή, θα το συζητήσουμε με τα άλλα κράτη», είπε.

Ο Γιάννης Οικονόμου, τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, στον απόηχο των νέων απειλών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα των τουρκικών συνόρων. «Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αλλάξει σημαντικά όσον αφορά την ισχύ της και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα», είπε και επικαλέστηκε τις στρατηγικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, την ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο, και τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για το περιβάλλον και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση, το αποδείξαμε και στο παρελθόν, υπάρχει αποφασιστικότητα αλλά και ψυχραιμία», διεμήνυσε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει