Ενημέρωση με ένα κλικ

Βουλή: «Ναι» της ολομέλειας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής “για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος”, την οποία πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποφάσισε η Βουλή.

 

Μετά από πολύωρη συζήτηση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, και με βάση την πρόβλεψη του αναθεωρημένου Συντάγματος (68 παρ. 2) για σύσταση εξεταστικών επιτροπών με πλειοψηφία, “που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών”, η απόφαση ελήφθη με 142 θετικές ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ καταγράφηκαν 157 αρνητικές ψήφοι βουλευτών της ΝΔ.

Με την ίδια απόφαση της Βουλής ορίστηκε δίμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και υποβολής του σχετικού πορίσματός της.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις

Χειραγώγηση της κοινής γνώμης, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και ο ρόλος μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων είναι τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και για την οποία αποφασίζει τώρα το Σώμα της Ολομέλειας

Η ΝΔ κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “αρνείται να ριχθεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου” και διερωτάται τι έχει να κρύψει.

“Ναι” από Κίνημα Αλλαγής και Κομμουνιστικό Κόμμα στην πρόταση για εξεταστική, αν και εκφράζουν φόβους ότι κι αυτή η εξεταστική δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ο Γ.Γ του ΚΚΕ αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την εξέλιξή της σε «Λερναία Ύδρα».

“Ζητάμε τη διερεύνηση της λίστας Μητσοτάκη -Πέτσα και τα χρήματα που δόθηκαν εν μέσω πανδημίας, ακόμη και σε μέσα που έκλεισαν” είπε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “την ώρα που ο κόσμος φοβάται και δεν έχει να βγάλει το μήνα, ο κ. Μητσοτάκης έστησε πάρτι και καθεστώς με τα λεφτά του Δημοσίου”. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την στιγμή που κλεινόμασταν σπίτια μας σε lockdown, ο κ. Μητσοτάκης έδινε πακτωλό χρημάτων για καθεστώς σε ΜΜΕ ενώ συμπέρανε ότι εν τέλει ό, τι κι αν κάνουν τα media η πτώση της κυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη.

“Εσείς τι νομίζετε. Ότι η ελληνική κοινωνία θα ανεχτεί αυτή την ανήθικη συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη;” είπε από το βήμα της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ” Είναι δυο φορές ανήθικη γιατί όλα αυτά δεν τα έκανε το 2016 και 2018, όπως ο Κουρτς, τα έκανε την περίοδο της πανδημίας και με πρόσχημα την πανδημία”

“Η πρότασή σας αγγίζει τα όρια κωμικού” σχολίασε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης

“Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ενηλικιωθεί παλιμπαιδίζει. Η Ν.Δ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που στερείται περιεχομένου, αλλά θα λειτουργήσει θεσμικά” είπε ο κ. Καιρίδης

«Πραγματικό δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού» είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που «προσβάλει διπλά πολίτες και δημοσιογράφους» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε την ουσία της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ ως «απολύτως έωλη» καθώς «ήδη έχει ασκηθεί για το ζήτημα αυτό πέντε φορές κοινοβουλευτικός έλεγχος, έχουν κατατεθεί έγγραφα και το θέμα έχει εξαντληθεί».

“Ναι” στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, από Κίνημα Αλλαγής και Κομμουνιστικό Κόμμα αν και εκφράζουν φόβους ότι κι αυτή η εξεταστική δεν θα οδηγήσει πουθενά.

“Εμμένουμε και θα αναδείξουμε τη θέση μας για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση κάθε υπόθεσης με εμπλοκή πολιτικού προσώπου” επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε “Θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να προκύψει και κάτι θετικό από αυτή.

“Διακομματική επιτροπή διαρκή ελέγχου της διαφάνειας” ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Γιατί όπως υποστήριξε “Όσες εξεταστικές και να κάνουμε επειδή έχετε την πλειοψηφία δεν πρόκειται να βγει ποτέ άκρη”

“Στηρίζουμε την πρόταση εξεταστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε η Φωτεινή Μπακαδήμα , βουλευτής του ΜέΡΑ 25 “Θέλουμε να ανοίξει ο φάκελος μαζικής εξαπάτησης στη Βουλή”

Στην αρχή της συζήτησης ο Χάρης Θεοχάρης πρότεινε η εξεταστική επιτροπή να διερευνήσει και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές της αριστεράς να κάνουν λόγο για τέχνασμα της Νέας Δημοκρατίας.

“Η τυφλή άρνηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ριχθεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου δημιουργεί ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις. Τι έχει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμά τον έλεγχο; Τι φοβάται και αρνείται την έρευνα;” αναφέρουν πηγές της ΝΔ

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών στην διαφημιστική δαπάνη για τον κορoνοϊό και τις δημοσκοπήσεις.

«Έχετε δυσανεξία στην αλήθεια. Φοβάται η ΝΔ γι αυτό και η τοποθέτηση του Θεοχάρη συνιστά προσπάθεια να υπονομεύσει τη συζήτηση επί της ουσίας της πρότασης», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Απαντήσεις έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ “Από τις έξι”, επισημαίνοντας πως “Η καμπάνια έσωσε πολύ κόσμο”

Στην απουσία τού κ. Πέτσα από τη συζήτηση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης που σχολίασε πως η απουσία αυτή συνιστά όχι μόνο ομολογία τής ορθότητας της πρότασης εξεταστικής επιτροπής αλλά στέλνει και το μήνυμα πως πραγματικός καθοδηγητής της χρηματοδότησης των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΕΡΤ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει