Ενημέρωση με ένα κλικ

“Θερμό επεισόδιο” στο Μαξίμου – Μητσοτάκης σε Ολλανδή Δημοσιογράφο: “Δεν δέχομαι να προσβάλετε εμένα ή τους Έλληνες” (VIDEO)

Θερμό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ολλανδής δημοσιογράφου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ολλανδό ομολογό του Μάρκ Ρούτε. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε παντελώς την ψυχραιμία του, ανέβασε τον τόνο της φωνής του και κούναγε επιδεικτικά το δάχτυλο εναντίον της δημοσιογράφου δηλώνοντας «Δεν θα έρχεσαι σε αυτό το κτίριο και θα με προσβάλεις, δεν θα με διακόπτεις. Είμαι ξεκάθαρος».

Η Ολλανδή δημοσιογράφος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό με έντονο ύφος κατηγορώντας τον ότι λέει ψέματα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των προσφύγων. «Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τις επαναπροωθήσεις; Μην προσβάλετε τη νοημοσύνη μας», είπε στον κ.Μητσοτάκη. Διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν λέει την αλήθεια, η οποία όπως υποστήριξε είναι ότι οι Βρυξέλλες την άφησαν μόνη και για αυτό κάνει «βάρβαρες επαναπροωθήσεις», καθώς και γιατί η Αθήνα δεν χτυπά άλλο την πόρτα της ΕΕ ζητώντας κατανομή προσφύγων.

«Η αντίδρασή σας είναι ναρκισσιστική, γιατί δεν είστε ειλικρινής και να δηλώσετε ότι οι Βρυξέλλες σας άφησαν μόνους. Να πείτε “περιμέναμε έξι χρόνια, πρέπει να μετεγκατασταθούν. Τώρα που έχω εγώ την ευθύνη ναι πραγματοποιώ σκληρές, βαρβαρικές επαναπροωθήσεις”» είπε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος. Υποστήριξε μάλιστα ότι σε Ελλάδα και Ολλανδία θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε απάντησε:

«Δεν δέχομαι να προσβάλετε εμένα ή τους Έλληνες με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν υποστηρίζονται από έμπρακτα στοιχεία, όταν αυτή η χώρα έχει αντιμετωπίσει μία κρίση άνευ προηγουμένου. Μόλις τώρα σώσαμε 250 ανθρώπους στα νότια της Κρήτης, το κάνουμε κάθε μέρα», απάντησε εξοργισμένος ο κ.Μητσοτάκης.

«Την ίδια ώρα παρεμποδίζουμε πλοία που έρχονται από την Τουρκία, όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε. Αντί να κατηγορείτε την Ελλάδα, καλύτερα να κατηγορείτε εκείνους που ενορχηστρώνουν συστηματικά το μεταναστευτικό σπρώχνοντας ανθρώπους από μια ασφαλή χώρα, γιατί η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα.

«Παρακαλώ, τώρα μιλάω εγώ. Η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο, πρέπει εκείνους να κατηγορήσετε όχι εμάς. Έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο».

Το επεισόδιο κλιμακώθηκε όταν ο κ.Μητσοτάκης ρώτησε την Ολλανδή δημοσιογράφο αν έχει επισκεφθεί τα νέα camp στη Σάμο και όταν εκείνη φώναξε πως τα έχει επισκεφθεί, ακόμη πιο εξοργισμένος της είπε: «Όχι, δεν έχετε πάει στη Σάμο» και καθώς η δημοσιογράφος επέμενε, της δήλωσε: «Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο και να με προσβάλετε. Είμαι ξεκάθαρος; Μιλάω τώρα. Δεν θα με διακόπτετε» απάντησε ακόμη πιο έντονα ο κ. Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η εξής:

«Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Μη με διακόπτετε. Όπως σας άκουσα κι εγώ προσεκτικά. Αν πάτε στη Σάμο, θα δείτε μια άψογη δομή, άψογες συνθήκες με τη χρηματοδότηση της ΕΕ με καθαρές εγκαταστάσεις, με παιδικές χαρές για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την κατάσταση στο παρελθόν. Αυτή είναι η πολιτική μας. Θα την υπερασπιστούμε και δεν θα δεχτώ από κανένα να κουνά το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά».

Όσον αφορά στον Ολλανδό πρωθυπουργό, η δημοσιογράφος του απήυθυνε τον λόγο λέγοντας:

«Και για εσάς κ. Rutte, ποιες είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα, και ίσως και στην Ολλανδία, που δέχτηκε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την οποία και η Ολλανδία είναι επίσης συνυπεύθυνη. Πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να δεχτούν πολλούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Είναι έτοιμοι να τα δεχτούν, αλλά αυτός ο Πρωθυπουργός αντιστέκεται σε αυτό. Επομένως, θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μια συνεννοήση και έτσι, οι δήμοι της Ολλανδίας, οι οποίοι είναι τόσο έτοιμοι να πάρουν κάποιο βάρος από την Ελλάδα, να μπορέσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα; Γιατί η δική του κυβέρνηση αντιστέκεται σε αυτό».

Ο Mark Rutte απάντησε:

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτός ο Πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση τηρούν τα υψηλότερα standard και το γεγονός ότι αμέσως ξεκίνησαν έρευνα για αυτό το θέμα των επαναπροωθήσεων το αποδεικνύει. Θα επιστρέψω στην κατάσταση το 2015 και το 2016 όταν είχαμε πολλούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο πέλαγος, προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία κλπ.

Είμαι χαρούμενος που η Γερμανία, και εμείς που είχαμε εκείνη την περίοδο την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, από κοινού με την κυβέρνηση της Ελλάδας και της Τουρκίας καταφέραμε να διαπραγματευτούμε τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία πράγματι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για την διαμονή των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στα νότια της χώρας, σε δομές αλλά και σε τοπικές κοινωνίες.

Και αυτό που αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει είναι να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι ένα από τα καθήκοντα των χωρών που βρίσκονται τοποθετημένες γεωγραφικά στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, αλλά και η Πολωνία και η Ελλάδα. Και πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Και αυτό που δεν θέλω να ξαναδώ είναι ο κόσμος να επιβιβάζεται σε βάρκες που δεν είναι πραγματικά εξοπλισμένες για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ή να διασχίσουν το Αιγαίο και να χάνουν τις ζωές τους σε αυτές τις συνθήκες.

Θέλω να μείνουν εκεί, να είναι ασφαλείς, και μετά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το μεριδιο που μας αναλογεί και να δεχτούμε ανθρώπους από την Αφρική, από την Τουρκία, να δεχτούμε πρόσφυγες, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν το 2015 και το 2016. Αυτή είναι η απάντησή μου και έχω την εντύπωση πως έχω απαντήσει στο ερώτημά σας».

Δείτε το επεισόδιο από το 20ο λεπτό και μετά:

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει