Ενημέρωση με ένα κλικ

Νότια Αμερική: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα γιγάντιας χελώνας με κέρατα!

Ζύγιζε γύρω στους 1,25 τόνους!

Παλαιοντολόγοι στη Νότια Αμερική, ανακάλυψαν τα απολιθώματα μιας από τις μεγαλύτερες χελώνες που έζησαν ποτέ στις λίμνες και στα ποτάμια της Γης και είχε μέγεθος αυτοκινήτου αλλά και… κέρατα!

Πρόκειται για τη χελώνα «Stupendemys» που ζούσε πριν επτά έως 12 εκατομμύρια χρόνια και είχε μήκος τρία έως τέσσερα μέτρα, ενώ ζύγιζε γύρω στους 1,25 τόνους!

Είχε δηλαδή περίπου 100 φορές μεγαλύτερο βάρος από τη σημερινή χελώνα του Αμαζονίου που είναι μήκους περίπου μισού μέτρου.

Μόνο οι αρσενικές χελώνες ήταν εξοπλισμένες για μάχη, καθώς στο καβούκι τους και κοντά στο λαιμό, έφεραν κέρατα!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Έντγουιν Καδένα του Πανεπιστημίου της Μπογκοτά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανακάλυψαν τα απολιθώματα στην έρημο Τατακόα της Κολομβίας και στην περιοχή Ουρουμάκο της Βενεζουέλας.

Η «Stupendemys» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γνωστή χελώνα μετά τη θαλάσσια «Archelon», που έζησε πριν περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων, και έφθανε σε μήκος τα 4,6, μέτρα.

Τα πρώτα λειψά απολιθώματα της «Stupendemys» είχαν ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1970, αλλά τα νέα απολιθώματα ρίχνουν περισσότερο φως στο προϊστορικό ζώο.

Μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκε ένα καβούκι μήκους 2,4 μέτρων, το μεγαλύτερο κέλυφος χελώνας που έχει ποτέ βρεθεί στον κόσμο.

Η χελώνα του γλυκού νερού τρεφόταν με μικρά ζώα, φίδια, ψάρια, μαλάκια, φρούτα, σπόρους κ.ά.

Η τροπική και βαλτώδης περιοχή όπου ζούσε, εκτός από τις σημερινές Κολομβία και Βενεζουέλα, περιλάμβανε τη Βραζιλία και το Περού, προτού σχηματιστούν οι μεγάλοι ποταμοί Αμαζόνιος και Ορινόκος.

Η χελώνα συμβίωνε σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον μαζί με άλλους θηρευτές, όπως γιγάντιους κροκόδειλους και αλιγάτορες μήκους 12 μέτρων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει