Ενημέρωση με ένα κλικ

Τσερνόμπιλ: Οι μύκητες που τρέφονται με… ραδιενέργεια!

Ζουν στα τοιχώματα των αντιδραστήρων

Η ζωή βρίσκει τον δρόμο της σε όλα τα μέρη της Γης, ακόμα και στα πλέον δυσπρόσιτα, ακόμα και στα πλέον επικίνδυνα, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα

Ακόμα και στο Τσερνόμπιλ, εκεί που οι αντιδραστήρες συνεχίζουν να απελευθερώνουν ραδιενέργεια από το τρομακτικό δυστύχημα του 1986, ζουν… μύκητες!

Ονομάζονται «Μαύροι μύκητες» ή «ραδιοτροφικοί μύκητες» και είναι μια επίλεκτη ομάδα μυκήτων εξοπλισμένοι με μελανίνη που μπορούν να μετατρέπουν την ακτινοβολία γάμμα σε χημική ενέργεια ιδανική για ανάπτυξη.

Μελέτη του 2007 βρήκε πως αυτοί οι μύκητες μπορούν να αντέξουν ραδιενέργεια ακόμα και 500 φορές πάνω από τα επίπεδα των ζώντων οργανισμών.

Και κάτι ακόμα πιο τρελό: αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Αυτοί οι μύκητες απελευθερώνουν μάλιστα τους σπόρους τους στις πηγές της ακτινοβολίας.

«Οι μύκητες έχουν προσαρμοστεί στη ραδιενεργή δραστηριότητα και το 20% περίπου από αυτούς είναι ραδιοτροφικοί, κάτι που σημαίνει πως μεγαλώνουν μέσα στην ακτινοβολία. Τη λατρεύουν», είπε χαρακτηριστικά το 2016 ο επικεφαλής του «Jet Propulsion Laboratory» της NASA, Kasthuri Venkateswaran.

Το «Jet Propulsion Laboratory» είχε στείλει εκείνη τη χρονιά 8 είδη μαύρου μύκητα από το Τσερνόμπιλ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για να κατανοήσουν πώς μπορούν να υπομένουν τέτοια επίπεδα ακτινοβολίας

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει