Ενημέρωση με ένα κλικ

Υπερπανσέληνος 2020: Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το μαγευτικό φαινόμενο

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα δούμε το φεγγάρι έτσι όπως δεν το έχουμε ξαναδεί!

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Σημειώνεται πως φέτος θα υπάρξουν και άλλες τρεις υπερπανσέληνοι. Η πανσέληνος θα συμβεί στις 09:34  ώρα Ελλάδας της Κυριακής, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου (στις 22:28 ώρα Ελλάδας).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει. Επιπλέον στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε…παγανιά).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει