Ενημέρωση με ένα κλικ

Ζερεφός: Το 40% της Ελλάδας θα ερημοποιηθεί

Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων τονίζουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Αν δεν ληφθούν μέτρα το 40% της χώρας θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση, θα υποφέρουμε από περισσότερους καύσωνες και έλλειψη βροχών, θα θρηνούμε θύματα από πλημμύρες.

Για να αποφευχθεί το εφιαλτικό αυτό σενάριο απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων, τονίζουν οι ειδικοί, εστιάζοντας στην ανάγκη υιοθέτησης διαφορετικού τρόπου σκέψης σε όλα τα επίπεδα και κατ΄επέκταση διαφορετικού τρόπου ζωής.

«Ερημοποίηση στο 40% της Ελλάδας»

«Σε ερημοποίηση θα οδηγηθεί το 40% της χώρας μέχρι το τέλος του αιώνα, σε περίπτωση μη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και του forum «Συγκλίσεις», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, στο προσεχές μέλλον το φαινόμενο πρόκειται να ενταθεί, καθώς οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά κυρίως στην Αν. Πελοπόννησο, ενώ η διάρκεια της ξηρής περιόδου θα επιμηκυνθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Δυτική Ελλάδα αναμένεται να έχει την πρωτιά όσον αφορά τον δείκτη δυσφορίας.

Εκτίμησε ότι η μέση θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Όπως είπε, η επιβάρυνση του κλίματος στη χώρα μας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ παρατηρούνταν δύο καύσωνες κάθε τριάντα χρόνια μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, πλέον το φαινόμενο εκδηλώνεται έντονα κάθε δεύτερο χρόνο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει