Ενημέρωση με ένα κλικ

Εισαγγελική εντολή να απομακρυνθούν οι Λύκοι από την Πάρνηθα

Εισηγήσεις που έχουν γίνει υποστηρίζουν ότι οι λύκοι αποτελούν απειλή για τον πληθυσμό του κόκκινου ελαφιού, ενός προστατευόμενου είδους που ζει στην περιοχή του βουνού.

Την άμεση απομάκρυνση συγκεκριμένου αριθμού λύκων από την Πάρνηθα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μέσω του Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων.

Η απόφαση κινητοποίησε άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες δασικές αρχές, οι οποίες καλούνται να υλοποιήσουν ένα ιδιαίτερα σύνθετο και τεχνικά απαιτητικό σχέδιο.

Όπως μεταδίδει το ihunt.gr, η απόφαση αυτή πάρθηκε για λόγους δημόσιας ασφάλειας αλλά και για την προστασία του κόκκινου ελαφιού που ζει στη περιοχή.

Όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Πάρνηθα ζουν 200-300 ελάφια και κάπου 50 λύκοι, που επέστρεψαν τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων προστασίας καθώς ο λύκος είναι πανευρωπαικά προστατευόμενο είδος.

Τα ελάφια της Πάρνηθας | Athens Voice

Αλήθειες και ψέματα για τους λύκους στην Πάρνηθα- Μετά το επεισόδιο με  την... | Ελλάδα Ειδήσεις

Εισαγγελική εντολή για την απομάκρυνση λύκων από την Πάρνηθα με στόχο την  προστασία των κόκκινων ελαφιών - Newsbeast

Οι λύκοι αναμένεται να μεταφερθούν σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη επίσημη προσπάθεια διαχείρισης του πληθυσμού του λύκου στην Ελλάδα.

Ειδικοί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η σύλληψη ελεύθερων λύκων, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αμφιβολία για τη μεταφορά τους στη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή όπου ο πληθυσμός του είδους έχει ήδη ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια.

Παράλληλα, υπάρχουν αντιδράσεις και από την επιστημονική κοινότητα, η οποία χαρακτηρίζει την προσέγγιση ως «επιφανειακή» και ανεπαρκώς τεκμηριωμένη.

Οι λύκοι στη Βόρεια Ελλάδα προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε κτηνοτρόφους, με συχνές επιθέσεις σε κοπάδια αλλά και σε κυνηγόσκυλα.

Δεν λείπουν, μάλιστα, και οι αναφορές για λύκους που κυκλοφορούν κοντά σε πόλεις και χωριά, δημιουργώντας φόβο και ανασφάλεια στους κατοίκους.

lykoi.jpg

Αντιδράσεις μετά την απόφαση

«Είναι επικίνδυνο να παίζουμε με είδη που είναι κορυφαίοι θηρευτές γιατί έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στο οικοσύστημα στο οποίο ζουν», τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικολογίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιώργος Κόκκορης.

«Ο λύκος δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε ανθρώπους. Παράλληλα, έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός των ελαφιών και είχαν φτάσει στο σημείο να τους βάζουν και τροφή, επομένως ο λύκος έρχεται να ρυθμίσει την ισορροπία στο οικοσύστημα. Πρέπει να πάμε με επιστημονική τεκμηρίωση για να δούμε τι πρέπει να γίνει», τόνισε ο Καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος.

«Δεν θέλουμε ο λύκος να γίνει κατοικίδιο, αλλά θέλουμε να παίξει τον ρόλο που παίζει στο οικοσύστημα» είπε ο Συντονιστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», Σπύρος Ψαρούδας.

«Από τότε που πολλαπλασιαστήκαν λείπουν πολλά ελάφια από εδώ», δηλώνει από την πλευρά του ο ορειβάτης, Νίκος Καλιαλίδης.

Ο Γιάννης Χελής, υπεύθυνος καταφυγίου στην Πάρνηθα, αναφέρει: «Ο λύκος βοηθάει ένα βουνό όταν έρχεται και μετά από 50 χρόνια επέστρεψε και στην Πάρνηθα, αλλά, όπως σε όλα, παν μέτρον άριστον».

Οι λύκοι της Πάρνηθας απειλούν τα ελάφια: Αποκαλυπτική έρευνα - CNN.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com