Ενημέρωση με ένα κλικ

«Ετοιμαστείτε για βροχοπτώσεις» – Ο Μαρουσάκης έρχεται να ταράξει τα νερά

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλάει για ζέστη αλλά όχι για καύσωνα και μάλιστα μας προειδοποιεί, να προετοιμαστούμε για βροχές με επικίνδυνα φαινόμενα.

Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για βροχές που μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλο καλοκαίρι που να έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ο όρος “καύσωνας”.

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για πυρκαγιές και επικίνδυνες καταιγίδες μετά τον καύσωνα

Ναι πράγματι φέτος βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση υψηλών εως και πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών, συνθήκες οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλο αυτό και άλλο σε κάθε κύμα ανόδου του υδραργύρου να γίνεται λόγος για καύσωνα.

Επίσης το να γίνονται συγκρίσεις των μετρήσεων του σήμερα με αντίστοιχες πολλών ετών πίσω και να διαπιστώνουμε ότι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα μιας και τότε είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό πλήθος σταθμών όπως επίσης το τότε δίκτυο λειτουργούσε κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλες προδιαγραφές.

Όλα τα παραπάνω σηκώνουν πολύ συζήτηση, συζήτηση η οποία αφορά την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Και πρέπει κάποια στιγμή η συζήτηση αυτή να γίνει και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε στο μέλλον να στηρίξουμε τα συμπεράσματά μας που θα μας οδηγήσουν στην αλήθεια όσο βέβαια μας επιτρέπουν τα όρια λειτουργίας της ατμόσφαιρας και της Φύσης γενικότερα.

Μέχρι όμως να γίνουν αυτά (αν γίνουν και κυρίως αν θέλουμε να γίνουν), θα υπάρχουν πάντα πολλά ερωτηματικά για το αν όντως τα συμπεράσματά μας είναι σωστά ή είναι τα ίδια που θα καταλήγαμε χρόνια πριν αν χρησιμοποιούσαμε τα αντίστοιχα εργαλεία και τότε.

Θυμάμαι από τις πρώτες ημέρες κιόλας στα έδρανα του τμήματος Φυσικής, δινόταν μεγάλη βαρύτητα στο πώς μετράμε ένα μέγεθος (π.χ θερμοκρασία), όπως επίσης και το όργανο που θα χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτή τη μέτρηση.

Σε ότι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα κτλ, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον….), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Καιρός: Προσοχή στη Θεσσαλία, πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία - Προειδοποίηση μετεωρολόγων | in.gr

Ας λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών

θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία!

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Υ.Γ. Αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος μιας και υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα και με το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης που τρέχουμε για διαμόρφωση τύπου κυκλοφορίας που θα φέρει ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές.

Θα το αναλύσουμε περισσότερο μέσα στον Αύγουστο το όλο αυτό θέμα που ταλαιπωρεί τους αγρότες μας.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται.

Ο καιρός για σήμερα Τρίτη 30/7 θα παρουσιάσει νέα άνοδο της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρα, ενώ αναμένονται και πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή και καταιγίδες στον Έβρο.

Πιο αναλυτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 16 έως 37-38, στη Θεσσαλία από 17 έως 37, στην Ήπειρο από 17 έως 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 37-38 βαθμούς , στα Επτάνησα από 20 έως 37 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 33-34 βαθμούς (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως 37-38 βαθμούς), ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 37-38 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και στα Βόρειο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά τμήματα του νομού έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 35-37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 35-36 βαθμούς.

καυσωνασ, καιροσ, καιρός σήμερα τρίτη 30/7

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων βροχών μικρής διάρκειας αναμένονται, το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Θεσσαλία και το μεσημέρι στη νοτιοδυτική Πελοπόνησσο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πιθανόν τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 35 με 37, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 36 με 37, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 03-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες οπότε στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πελάγη από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει