Ενημέρωση με ένα κλικ

Υπάλληλοι ΜΕΤΡΟ: Ποια τα προνόμια τους – Εξαγγελίες συνεχόμενων κινητοποιήσεων

Σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις απειλεί να προχωρήσει το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στο μετρό (ΣΕΛΜΑ), αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να μετακινήσει διοικητικούς υπαλλήλους προκειμένου να στελεχώσει με προσωπικό 20 εκδοτήρια σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό τα οποία τώρα δεν λειτουργούν.
Το σωματείο έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί. Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές του ΣΕΛΜΑ διαμηνύουν ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του μετρό, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 500.000 πολίτες.
Η ενίσχυση της λειτουργίας των εκδοτηρίων αποτελεί απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, με σκοπό να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών στους επιβάτες ενόψει και της αναμενόμενης αύξησης της κίνησης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Τα προνόμια των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ
Μεταξύ των παροχών είναι μηνιαίο βρεφονηπιακό επίδομα ύψους 340 ευρώ ανά παιδί, σπουδαστικό επίδομα 800 ευρώ ετησίως για φοιτητές εκτός Αττικής και ημερήσιο κουπόνι 5 ευρώ για σούπερ μάρκετ.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι προνομιούχοι και σε ό,τι αφορά το καθεστώς αδειών δεδομένου ότι εκτός από τις άδειες που δικαιούνται από το νόμο, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δεκάδες ακόμα ημέρες σε ετήσια βάση.
Τα παραδείγματα είναι πολλά: προβλέπεται η χορήγηση 5 ημερών γονικής άδειας για κάθε παιδί στους εργαζόμενους της εταιρείας την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα είναι 4. Άδεια 3 ημερών προβλέπεται για αιμοδοσία και 4 ημερών για δότες αιμοπεταλίων. Ένας εργαζόμενος μπορεί να δώσει 4 φορές το χρόνο αίμα και άλλες τόσες αιμοπετάλια, δηλαδή να λάβει 28 ημέρες άδεια ετησίως επιπλέον.
Όσοι εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο σε μόνιμη βάση δικαιούνται επιπλέον 2 ημέρες άδεια το χρόνο, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει 23 χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία λαμβάνουν μία ακόμα ημέρα άδειας. Οι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που θα αποφασίσουν να αρχίσουν σπουδές δικαιούνται 10 ημέρες άδεια επιπλέον το χρόνο, ενώ υπάρχει και η λεγόμενη άδεια μακράς υπηρεσίας. Η τελευταία ανέρχεται σε 3 επιπλέον ημέρες το χρόνο από την προβλεπόμενη και τη λαμβάνουν όσοι έχουν υπερβεί τα 25 έτη εργασίας στην εταιρεία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει